Hlavní obsah

Začalo platit příměří mezi Izraelem a Hamásem. Lidé v Gaze slavili v ulicích

Jeruzalém/Gaza

V pátek od dvou hodin ráno místního času (01:00 SELČ) platí klid zbraní mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, které má po 11 dnech ukončit nejhorší boje od poslední války v roce 2014. V Pásmu Gazy byly po uplynutí ohlášené hodiny začátku příměří k vidění pouliční oslavy. Americký ministr zahraničí Antony Blinken ohlásil brzkou cestu na Blízký východ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé v Pásmu Gazy oslavují začátek příměříVideo: Reuters

 
Článek

V ulicích Gazy s druhou hodinou ranní vypukly pouliční oslavy, při nichž někteří lidé provolávali „Alláhu akbar” (arabsky Bůh je veliký), mnozí podle agentury AP pálili ze zbraní do vzduchu. Hlavní ulice zaplnila auta, řidiči troubili a pasažéři mávali vlajkami z oken. Z amplionů mešit zaznívala slova o vítězství odporu proti okupaci, uvádí Reuters.

Palestinské raketové útoky na Izrael podle agentury Reuters pokračovaly i těsně před očekávaným začátkem účinnosti příměří, Izrael zase provedl ještě nejméně jeden nálet.

Židovský stát informaci o načasování klidu zbraní oficiálně nepotvrdil, čas zmiňovaný Hamásem a několika médii včetně egyptské státní televize nicméně ve čtvrtek večer anonymně uvedl i člen izraelského kabinetu.

Izrael schválil příměří v Gaze

Blízký a Střední východ

Hamás mluví o vítězství, Izrael o úspěších

Zástupci Hamásu hovoří o vítězství, budou ale muset řešit dopady událostí posledních dní na území, které už předtím trápila chudoba a nezaměstnanost.

Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua schválení příměří oznámila s tím, že dosáhla „v operaci významných úspěchů, z nichž některé jsou bezprecedentní”. Prakticky okamžitě ale začal Netanjahu sklízet kritiku za to, že bojovou operaci údajně zastavil příliš brzo.

Izraelské bombardování v posledních dnech v Gaze způsobilo obrovské škody, přičemž místní zdravotničtí činitelé hlásí 232 mrtvých a dalších přes 1900 zraněných. Raketové útoky palestinských radikálů si v Izraeli vyžádaly 12 obětí a ochromily život v židovském státě. Podle agentury AP poslední kolo bojů, které začalo 10. května, skončilo stejně jako ta předchozí bez větších výsledků pro jednu či druhou stranu.

Izrael bombardoval podzemní tunely Hamásu. Zaútočil i na dům vojenského šéfa

Blízký a Střední východ

Lidé na obou stranách mezitím nervózně sledovali, co nový zvrat v konfliktu přinese, uvedl deník The New York Times. „Dějiny izraelsko-palestinských bojů jsou plné dohod, které nedokázaly vyřešit základní neshody,” píše list.

Obě strany uvedly, že jsou připravené odpovědět na jakékoli porušení nového příměří. Egypt, který dohodu zprostředkoval, ohlásil vyslání dvou delegací, které budou dohlížet na její dodržování.

Zapojení USA

Diplomatického jednání se účastnily také Spojené státy a šéf americké diplomacie Blinken ohlásil, že v nejbližších dnech sám do regionu zavítá. Na Twitteru uvedl, že se těší na setkání s izraelským ministrem zahraničí Gabim Aškenazim a s „dalšími izraelskými, palestinskými a regionálními lídry”.

Svítá naděje na příměří mezi Hamásem a Izraelem, tvrdí Egypt

Blízký a Střední východ

Americký prezident Joe Biden po čtvrtečním ohlášení příměří mezi Izraelem a palestinskými radikály ocenil postup izraelského premiéra Benjamina Netanjahua i egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího, jehož vláda sehrála v jednáních roli prostředníka. Podle Bidena se nyní nabízí „skutečná příležitost” k pokroku kolem izraelsko-palestinského konfliktu.

Biden vystoupil s krátkým projevem po telefonátech se Sísím a s Netanajahuem. Izraelský premiér jej prý informoval, že židovský stát souhlasil se „vzájemným, bezpodmínečným” klidem zbraní, který začne platit během noci. „Egypťané nás nyní informovali, že Hamás a další skupiny v Gaze také souhlasily,” pokračoval šéf Bílého domu.

K vývoji se vyjádřil také Blinkenův britský protějšek Dominic Raab, který vyzval všechny strany, aby se zasadily o trvalost klidu zbraní.

Vyjádření Izraele a Hamásu nicméně naznačují nesoulad v přístupech k novému příměří. Úřad izraelského premiéra mluvil o prosté výměně „klidu za klid” bez dalších podmínek. Představitelé Hamásu ovšem vznáší požadavky týkající se jeruzalémské mešity Al-Aksá a východního Jeruzaléma. Střety Palestinců s izraelskou policií u uvedené mešity byly jedním ze spouštěčů vlny raketových útoků Hamásu.

Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Palestinci v Gaze po vyhlášení klidu zbraní s Izraelem slaví v ulicích

Reklama

Výběr článků

Načítám