Hlavní obsah

Koaliční síly vybombardovaly v Sýrii velitelství IS, kde bylo 150 radikálů

Bagdád

Při sobotním náletu Američany vedené koalice v údolí Eufratu u Šafahu v syrské provincii Dajr az-Zaur bylo zasaženo velitelství Islámského státu (IS), přičemž mohlo zahynout až 150 radikálů. Ve středu to oznámilo vedení koalice. Islámský stát se zatím k útoku nevyjádřil. Džihádisté už ztratili v Sýrii a Iráku 98 procent svého někdejšího území, uvedla BBC.

Foto: US Navy, Reuters

F/A-18E Super Hornet amerického námořnictva vzlétá podpořit ze vzduchu syrské vzbouřence.

Článek

„Údery podtrhují naše prohlášení, že boj za osvobození Sýrie trvá,“ řekl za koalici generálmajor James Jarrad, který má na starosti zvláštní operace. Podle něj šlo o přesné údery na velitelství a řídicí středisko u Šafahu.

Náletu předcházel pečlivý průzkum a rozsáhlé zpravodajské operace. „Kombinace zpravodajství a sledování cíle zajistila, že nebyla omylem zasažena žádná nevojenská osoba,“ uvedla koalice v prohlášení.

V budově se údajně shromáždilo mnoho radikálů, kteří se chystali k přesunu. Mělo jich být mezi 145 a 150.

Islámský stát už ztratil 98 procent území, které měl pod kontrolou, uvedla BBC. Džihádisté ovšem stále drží malé oblasti podél syrsko-irácké hranice a v údolí Eufratu.

Význam SDF

V souvislosti s bojem proti džihádistům zmínil generál Jarrad také význam kurdsko-arabských Syrských demokratických sil (SDF). „Naši partneři z SDF stále každý den postupují a mají oběti. Společně stále nacházíme, zaměřujeme a zabíjíme teroristy, jejichž zájmem je udržet se v oblasti,“ řekl.

Zpráva byla zveřejněna v době, kdy Syrské demokratické síly, jejichž jádro tvoří kurdské milice YPG, čelí v oblasti Afrínu na severozápadě Sýrie invazi tureckých vojsk, jež podporují Svobodnou syrskou armádu.

Spojené státy i Německo vyzvaly Turecko ke zdrženlivosti a varovaly před pokračováním operace, protože může odvést pozornost od boje proti IS. [celá zpráva] Kurdové již vyzvali k mobilizaci a podpoře napadené oblasti u Afrínu.

Reklama

Související články

Jihovýchod Asie děsí sílící džihád

Den před Silvestrem se na webu objevilo video se singapurským teroristou Megatem Šahdanem (válečný pseudonym Abu Uqayl) vyzývajícím přívržence Islámského státu...

Němku v Iráku odsoudili za podporu IS k smrti

V iráckém Bagdádu odsoudili v neděli k smrti Němku marockého původu kvůli její spolupráci s džihádistickou organizací Islámský stát (IS). Totožnost ženy soud...

Výběr článků

Načítám