Hlavní obsah

Ke „svým” Kurdům se obrátil zády i Damašek. Prý sami poskytli Turecku záminku

Damašek

Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád ve čtvrtek obvinil syrské kurdské milice SDF, že zradila vlast. Podle něj separatistické touhy syrských Kurdů poskytly Turecku záminku pro invazi do Sýrie. Odmítl s nimi jednat, protože byly podporované Spojenými státy.

Foto: Petr Horník, Právo

Fajsal Mikdád

Článek

„Neakceptujeme žádný dialog nebo rozhovory s těmi, kdo se stali rukojmími zahraničních sil. Na území Sýrie nebude žádná bašta pro agenty Washingtonu,“ řekl Mikdád s narážkou, že milice SDF, které byly rozhodující silou bojující proti Islámskému státu, byly podporované Američany. Spojené státy měly na území pod jejich kontrolou i své základny a poskytovaly jim podporu i při pár potyčkách se syrskými vládními silami. Většinou ale k žádným střetům nedocházelo a v Kámišlí nechala milice působit syrské úřady.

„Tyto ozbrojené skupiny zradily svou zemi a dopustili se na ní zločinů,“ dodal Mikdád, když odpovídal na otázku, zda bude Damašek s Kurdy z SDF jednat.

Na začátku týdne jeden z kurdských představitelů řekl, že kurdské úřady by mohly jednat s Damaškem a Moskvou o tom, jak vyplnit vakuum v oblasti u tureckých hranic poté, co se odtamtud stáhly americké jednotky a umožnily tureckou invazi.

Režim Bašára Asada dlouhodobě odmítal poskytnout Kurdům na severovýchodě země autonomii.

Syrský diplomat: ČR odvedla skvělou práci, pro obnovu jsme si vybrali přátele

Zahraniční

Ankara se bála, že oblast pod kontrolou Kurdů na severu Sýrie je hrozbou pro Turecko, protože by tak mohli získat bezpečné úkryty separatističtí turečtí Kurdové ze zakázané teroristické Strany kurdských pracujících (PKK). Tvrdí, že SDF je odnoží PKK, což syrští Kurdové popírají.

Kurdové jsou největším národem, který nemá vlastní stát, i když jim ho mocnosti Dohody po konci první světové války slíbily.

Izrael se Kurdů zastal

Syrských Kurdů se ve čtvrtek naopak zastal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který v souvislosti s tureckou invazí varoval před etnickou čistkou a slíbil Kurdům poskytnout humanitární pomoc. „Izrael je připraven rozšířit humanitární pomoc statečnému kurdskému lidu,” citoval Netanjahua deník The Times of Israel.

Netanjahu ale nijak nekomentoval rozhodnutí svého spojence amerického prezidenta Donalda Trumpa stáhnout americké vojáky ze severu Sýrie. Krok mnohé západní země, americká opozice i někteří republikáni kritizují a syrští Kurdové jej považují za zradu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám