Hlavní obsah

Irácká armáda slaví vítězství, dobyla strategické město ovládané Islámským státem

• Aktualizováno

Iráčtí vojáci podporovaní šíitskými milicemi v neděli dobyli sunnitské město Džurf as-Sachar jižně od Bagdádu. Oznámila to irácká státní televize. Je to jedno z mála vítězství iráckých bezpečnostních sil nad bojovníky IS v poslední době, poznamenala agentura AP. Úspěšná je ale také pozemní ofenzíva armády a kurdských jednotek na severu Iráku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda dobyla Džurf as-Sachar ovládaný islamistyVideo: Reuters

 
Článek

Osmdesátitisícový Džurf as-Sachar padl do rukou radikálů z IS koncem července. Při tvrdých bojích o město zemřely nebo byly zraněny podle iráckých armádních zdrojů desítky bojovníků IS.

„Naši vojáci vyvěsili iráckou vlajku na budovách úřadů a dalších domech ve městě. Je to další vítězství nad teroristy,“ uvedl Muthana Chalíd, mluvčí policie v provincii Bábil.

Foto: Reuters

Člen šíitských milicí ve strategickém městě Džurf as-Sachar, které armáda dobyla na IS

Džurf as-Sachar leží zhruba 50 kilometrů jižně od metropole Bagdádu v převážně sunnitské oblasti.

Video odvysílané iráckou televizí ukazuje vojáky na silnici u policejní stanice ve městě. Na záběrech jsou také vidět pyrotechnici, kteří odpalují nástražné výbušné systémy umístěné u cest.

Foto: Reuters

Tank irácké armády ve městě Džurf as-Sachar

Město leží na důležité spojnici, kterou obvykle proudí šíitští poutníci k posvátným místům v Karbale jihozápadně od hlavního města.

Postup na severu

Úspěchy hlásí irácké a kurdské jednotky také na severu Iráku. Kurdští pešmergové tam dobyli několik měst a vesnic ovládaných IS.

Foto: Reuters

Člen kurdských ozbrojených milicí pešmerga v dobytém městě Zumar na severu Iráku

V postupu pomohlo také dvaadvacet náletů provedených v pátek a v sobotu letectvem USA, které mířily na pozice IS v Mosulu, ve Fallúdže, v provincii Anbár a v na ropu bohaté oblasti kolem města Bajdží.

Foto: Reuters

Kurdští pešmergové při ofenzivě u města Zumar na severu Iráku

Kurdští pešmergové zaútočili v oblasti kolem města Zumar, uvedla televize al-Džazíra. Podle irácké televize při bojích padlo nejméně padesát radikálů IS a bylo zničeno deset jejich vozidel.

Osm set mrtvých v Kobani

Dál se bojuje také u severosyrského Kobani. Čtyřicetidenní ofenzíva Islámského státu tam už stála životy víc než osmi stovek lidí, uvedla v neděli exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Do celkového počtu mrtvých nejsou započítané oběti leteckých úderů vedených Spojenými státy, které míří na islámské radikály.

Od 16. září tam podle  SOHR přišlo o život 481 bojovníků IS, 313 kurdských bojovníků a 21 kurdských civilistů. Ze strategického města u hranice s Tureckem již také utekla většina obyvatel, především do sousedního Turecka.

IS obsadil rozsáhlá území na severu Sýrie a sousedního Iráku. Vyzval na internetu muslimy, aby útočili na občany zemí, které bojují proti islamistům. USA vedou s arabskými spojenci letecké údery proti IS v Sýrii a se západními spojenci proti pozicím islamistů v Iráku. Podle armády USA se již uskutečnilo více než 600 leteckých útoků a bylo svrženo přes 1700 bomb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám