Hlavní obsah

Je to snadné: Reportér si za čtyři dny obstaral falešný syrský pas. Kupují je i extremisté

Bojovníci Islámského státu a ekonomičtí migranti se snadno dostanou k falešným syrským dokladům, s nimiž mohou vyrazit jako váleční uprchlíci do Evropy. Ve čtvrtek to uvedl britský list The Daily Mail, jehož reportér si za zhruba 2000 dolarů (48 000 korun) opatřil doklady na jméno syrského křesťana, který loni přišel o život ve městě Halab (Aleppo).

Foto: Daily Mail

Článek

„Padělatel, který nám tyto dokumenty prodával, řekl, že je používají fanatici z Islámského státu, aby se mohli bez povšimnutí vydat přes hranice do Evropy mezi desítkami tisíc skutečných uprchlíků utíkajících před terorem a zkázou,“ uvedl reportér Nick Fagge. V Evropě pak podle něj mohou volně žít nezatíženi minulostí, anebo třeba zřizovat radikální spící buňky.

Fagge se dostal k syrskému cestovnímu pasu i k občanskému a mezinárodnímu řidičskému průkazu. Tento týden mu je vystavil padělatel na syrsko-turecké hranici. Dokumenty jsou přitom původní se všemi vodoznaky, kódy a dalšími náležitostmi. Ještě prázdné totiž byly ukradeny syrským úřadům po jejich dobytí opozicí. Padělatel je jen vyplnil a přidal fotografii a razítka.

Za čtyři dny hotovo

Faggeovi trvalo obstarávání falešných dokladů pouhé čtyři dny. Syrského padělatele kontaktoval přes sociální síť, jejímž prostřednictvím mu také poslal svoji podobenku. Syřan pak doklady propašoval přes hranici do Turecka.

„Nevím, z jakého města je tento pas, protože takových případů byla spousta,“ vysvětlil padělatel.

Opoziční bojové skupiny podle něj po dobytí plundrují státní úřady a kradou nejen cenné dokumenty, ale třeba i tiskárny používané k jejich výrobě.

Kšeftují všichni se všemi

Praxe je stejná, ať už je dobyvatelem kdokoliv. „Bojovníci Svobodné syrské armády, Fronty an-Nusra, Islámského státu nebo jiní vědí, jakou ty dokumenty mají cenu. Vezmou je a předají je nám. Chtějí, abychom jim a jejich rodinám zajistili novou totožnost, aby mohli cestovat v zahraničí,“ vysvětlil.

„My to pro ně uděláme a oni nám nechají nějaké bokem, abychom je prodali. V Sýrii je spousta lidí, kteří ve válečném zmatku ztratili své pasy nebo průkazy totožnosti. Potřebují nové dokumenty,“ poznamenal ještě.

Falešné doklady si takto podle něj obstarávají i ekonomičtí migranti z dalších blízkovýchodních zemí. Vědí, že se syrskými doklady budou mít lepší šance na azyl. „Všichni teď chtějí být Syřany, protože je všichni vítají,“ poznamenal padělatel.

Za Syřany se vydávají i Afričané

Počet falšovaných dokumentů mezi běženci roste. Varovné signály zaznamenali i němečtí celníci, kteří minulý měsíc odhalili zásilku ještě nevyplněných syrských pasů. O podobných nálezech hovoří i evropská pohraniční agentura Frontex.

„Poslední čísla potvrzují, že falšování je na vzestupu. Podvodníci využívají dokumenty někoho druhého, komu jsou fyzicky podobní, takže je často identifikace obtížná. Výzkumy ukazují, že problém je rozsáhlejší. Syrské pasy se dostávají do rukou Iráčanů a Palestinců. Na vzestupu je také fenomén, kdy migranti z Alžírska, Egypta nebo Maroka tvrdí, že jsou syrské národnosti,“ uvedl mluvčí Frontexu.

Problém s doklady podle Daily Mailu názorně dokumentuje rozpad veřejného života ve válkou zdecimované zemi.

„Zprvu šlo o to udržet si normální způsob života. Když se někdo oženil, narodilo se mu dítě nebo chtěl vycestovat, tak potřeboval potvrzení a pas. Jenomže většina země byla bez vlády. Nicméně lidi, kteří pro vládu v osvobozeném městě pracovali, chápali, že ostatní dokumenty potřebují, a tak ji k nim pomohli a trochu si přivydělali. Teď jsou okolo toho lidé, které zajímají jenom peníze. Je jim jedno, komu prodají pas, i kdyby to byli teroristé,“ řekl britskému serveru svědek obeznámený se situací v Sýrii.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Válka v Sýrii trvá pátým rokem. Vyžádala si okolo čtvrt miliónu mrtvých. Milióny lidí jsou na útěku za hranicemi nebo na syrském území. Jen Německo letos očekává příchod až 800 000 běženců.

Reklama

Související články

Asad: Evropa si může za uprchlickou krizi sama

Syrský prezident Bašár Asad řekl ruským novinářům, že neodstoupí pod vnějším tlakem a o jeho případném odchodu mohou rozhodnout jen Syřané. Je to zřetelně...

Výběr článků

Načítám