Hlavní obsah

Jasná podpora terorismu. Turecko hrozí Česku zhoršením vztahů kvůli Muslimovi

Ankara
Aktualizováno

Po rozhodnutí českého soudu neuvalit na kurdského politika Sáliha Muslima ze syrské Sjednocené demokratické strany (PYD) vazbu pohrozila Ankara negativními dopady verdiktu na vzájemné vztahy. Podle tureckého vicepremiéra Bekira Bozdağa je rozhodnutí politicky motivováno.

Zadržený kurdský politik Sálih Muslim je volný Video: Novinky

 
Článek

Vicepremiér a mluvčí vlády Bozdağ označil verdikt za zpolitizovaný. Podle vládního listu Daily Sabah je rozhodnutí soudu „jasnou podporou terorismu“ a rozhodnutí českého soudu je „v rozporu s mezinárodním právem“ a bude mít negativní vliv na turecko-české vztahy.

Bozdağ zdůraznil, že verdikt byl politicky motivován. PYD je politickým křídlem milice YPG, která se významnou měrou podílela na porážce Islámského státu v Sýrii a byla podporována Američany. Ankara však PYD považuje ze teroristickou organizaci a odnož zakázané turecké separatistické Strany kurdských pracujících (PKK).

Turecký ministr spravedlnosti Abdulhamit Gül označil úterní verdikt pražského městského soudu za „chybu“. „Očekáváme, že naši partneři tuto chybu co nejdříve napraví,“ řekl Gül novinářům v Ankaře.

Diplomatická nóta a reakce Česka

Ozval se i šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, který oznámil, že Ankara zaslala do Prahy oficiální diplomatickou nótu, v níž si na postup české justice stěžuje. „Pro nás je Muslim terorista, vůdce teroristické sítě, a nic tuto pravdu nezmění,” citoval ministra na svém webu list Turk Time.

Foto: Petr Horník, Právo

Sálih Muslim

Česká diplomacie v úterý odpoledne reagovala slovy, že „Česká republika jakákoli nařčení z podpory mezinárodního terorismu zásadně odmítá“. „Rozhodnutím Městského soudu ČR neporušila žádné své mezinárodněprávní závazky včetně těch podle Evropské úmluvy o vydávání. Extradiční řízení tímto soudním rozhodnutím nebylo ukončeno,” uvedlo ministerstvo zahraničí v prohlášení.

„Bude-li Tureckem doručena žádost o vydání S. Muslima, budou se jí příslušné české orgány v souladu s uvedenou úmluvou a právem ČR zabývat. Ministerstvo zahraničních věcí ČR v této souvislosti důrazně odmítá tvrzení, že by dnešní rozhodnutí nezávislého soudu bylo v rozporu se závazky ČR v oblasti boje proti mezinárodnímu terorismu,” stojí dále v prohlášení ministerstva.

Yıldırım: Den zkoušky

Ještě před zasedáním pražského mětského soudu vyzval turecký premiér Binali Yıldırım k vydání Muslima a řekl, že soudní stání je „dnem zkoušky pro našeho spojence v NATO, pro Českou republiku“.

Turecké ministerstvo spravedlnosti, které požádalo české úřady o zadržení Muslima poté, co byl v ČR spatřen, už dodalo všechny potřebné podklady pro žádost o jeho vydání.

Turecko kurdského politika 13. února zařadilo na aktualizovaný seznam nejhledanějších teroristů. Je na něj vypsána odměna ve výši čtyř miliónů lir (cca 20 miliónů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám