Hlavní obsah

Izraelská vláda ukončila karanténu školáků po kontaktu s nakaženým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Naftali Bennett a ministr zdravotnictví Nican Horovic ve středu podle plánu schválili ukončení povinné karantény školáků, kteří přišli do kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem. Úprava vstoupí v platnost ve čtvrtek. Informuje o tom zpravodajský web The Times of Israel.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Odběr vzorků na test koronaviru v Tel Avivu

Článek

Odkladu vládního plánu se snažili na poslední chvíli docílit izraelští pediatři, které znepokojuje zvyšující se počet vážných případů covidu-19. Pediatr Zachi Grossman varoval, že "do čtyř dní se počet dětí, které budou ve vážném stavu, zdvojnásobí". "Zvedáme červenou vlajku a doporučujeme nerušit karanténu," řekl. Podle zpravodajského webu Ynet o týdenní odklad vzhledem ke stoupajícímu počtu nově infikovaných usilovali také čelní představitelé ministerstva zdravotnictví.

Čtvrtá dávka pro všechny dospělé, doporučili izraelští experti

Blízký a Střední východ

Podle nových pravidel se budou muset studenti a žáci v Izraeli testovat antigenním testem dvakrát týdně (v neděli a ve středu) bez ohledu na to, zda jsou očkovaní, nebo ne, a před vstupem do školy se prokázat negativním testem. V případě nákazy v izolaci zůstanou jen děti s pozitivním testem, nikoliv jejich neinfikovaní spolužáci. Cílem opatření je zajistit, aby děti chodily do školy navzdory vlně nákaz způsobené variantou omikron, při níž Izrael zaznamenal rekordní nárůsty počtu infikovaných.

76 tisíc nakažených denně

Izrael má nyní 888 těžkých případů covidu-19, 187 pacientů je na ventilátorech. Za poslední den se nově nakazilo přes 76 tisíc lidí a z více než 400 tisíc testů se vrátilo pozitivních 21,8 procenta. Reprodukční číslo ukazující trend nákazy je na hodnotě 1,17, což znamená, že epidemie zrychluje.

V minulých dnech se zvedl i údaj o úmrtích způsobených komplikovaným průběhem onemocnění. Podle ministerstva zdravotnictví jde v průměru o 40 případů denně. Za minulé vlny epidemie před rokem, kdy se zemí šířila varianta delta, umíralo denně v průměru v nejtěžším období 60 lidí. Od začátku epidemie zemřelo v souvislosti s covidem-19 v Izraeli 8502 lidí.

Izrael znovu zkrátil karanténu pro bezpříznakové nakažené

Koronavirus

U dětí varianta omikron nezpůsobuje většinou těžké symptomy, ale zkušenosti z ciziny ukazují, že se v některých případech 30 až 40 dní po nákaze může u dětí rozvinout zánětlivý syndrom (PIMS), který provází horečka i zvracení; nemoc může poškodit srdce a další orgány. Web The Times of Israel připomenul, že jedna loňská studie ukázala, že jsou symptomy komplikované, jejich příčina není jasná, ale stav pravděpodobně souvisí s nadměrnou aktivací imunitního systému.

Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví je teď ve zhruba devítimilionovém Izraeli přes 537 tisíc aktivních případů nákazy, mezi nimiž je přes 8000 zdravotníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám