Hlavní obsah

Izrael znovu zkrátil karanténu pro bezpříznakové nakažené

– Jeruzalém

Izrael znovu zkrátil dobu karantény pro bezpříznakové případy covidu-19. Místo nynějších sedmi dní bude od středy stačit pětidenní izolace. Oznámil to ministr zdravotnictví Nican Horovic. Izrael původně požadoval v případě pozitivních testů desetidenní karanténu, minulé úterý ji zkrátil na sedm dní.

Foto: Toby Melville, Reuters

Výzva k samoizolaci po setkání s nakaženým v Británii

Článek

Lidé budou moci nově po pěti dnech karanténu ukončit, pokud se u nich neobjeví příznaky onemocnění a pokud budou mít negativní antigenní test.

„Chceme udržet v chodu ekonomiku a aktivitu veřejnosti, jak je to možné, a zároveň chránit zdraví občanů," řekl k tomu premiér Naftali Bennett. Podle něj rychle přibývá případů nákaz variantou omikron a množství lidí v izolaci je zátěží pro izraelskou ekonomiku.

Čtvrtou dávku zpochybňují i v Izraeli. Časté očkování imunitní systém unaví, varují profesoři

Koronavirus

Horovic dodal, že vláda hodlá zajistit velké množství testovacích sad k domácímu použití.

Největší riziko tři dny od nakažení

Salman Zarka, který koordinuje postup v době pandemie, řekl, že se podle poznatků ministerstva zdravotnictví ukazuje, že lidé šíří virus nejvíc v prvních třech dnech po tom, co se sami nakazí.

Izrael v pondělí také zveřejnil výsledek studie vakcín provedené na klinice Šeba u Tel Avivu. Vyplývá z ní, že čtvrtá dávka vakcíny firmy Pfizer, která se v Izraeli používá nejvíc, neposkytuje dostatečnou ochranu proti variantě omikron.

Izraelská média k tomu uvedla, že to vyvolává značné otazníky kolem strategie izraelské vlády, která v boji proti koronaviru vsadila na očkování a chce, aby si čtvrtou dávku nechali dát lidé starší 60 let.

Profesorka Gili Regevová-Jochajová k výzkumu řekla, že jde o předběžnou studii, ale přiznala, že se o ni veřejnost značně zajímá. „Zjistili jsme po čtvrté dávce zvýšení protilátek, je jich víc než po třetí. Máme ale hodně lidí nakažených omikronem i po čtvrté dávce. Je jich sice méně než v kontrolní skupině, ale stále mnoho," řekla Regevová-Jochajová.

Vakcinolog Petráš: Třetí dávka je ověřená, další už chránit nemusí

Koronavirus

„Podstatné je, že jsou vakcíny výborné proti variantám alfa a delta, v případě omikronu ale dostatečně účinné nejsou," dodala. Pořád podle ní platí, že by si lidé z rizikových skupin měli nechat dát čtvrtou dávku. Nevyloučila však, že se toto doporučení brzy změní a že bude platné jen pro starší občany.

Ve více než devítimilionovém Izraeli má čtvrtou dávku více než půl milionu lidí, ukončenou vakcinaci má více než šest milionů občanů a třetí dávku téměř 4,4 milionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám