Hlavní obsah

Izraelci nadávají vládě: chcete útočit na Írán, ale nezvládnete ani uhasit požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haifa

Rozsáhlý požár, s nímž od čtvrtka bojuje sever Izraele, bude v dějinách zapsán jako jomkipurská válka izraelských požárníků. Podle místních analytiků hodnotících zásah proti požáru se ukázalo, že Izrael není připraven na masivní teroristický útok s mnoha civilními oběťmi a že v takové situaci by měl Izrael přestat uvažovat o útoku na Írán.

Článek

Požár si vyžádal 41 životů, evakuováno muselo být 16 000 lidí včetně stovek vězňů. [celá zpráva]

Ve čtvrtek izraelští požárníci ohlásili, že oheň nemají pod kontrolou, a stát požádal o pomoc Kypr a Řecko. Izraelské vojenské letectvo vyslalo několik strojů do Francie pro prostředky na zastavení ohně, které v Izraeli došly.  Analytici poukazují na to, že není jisté, zda bude moci Izrael v případě války spoléhat na velkorysost sousedů.

Maariv: I se špionážními satelity jsme jen rozvojová země

Deník Maariv se podivil nad tím, jak je možné, že "země, která má k dispozici špionážní satelity umožňující provádět nejstrašnější vojenské operace po celém světě, která se připravuje k útoku na jaderná zařízení jedné z regionálních mocností a která je na špici techniky, vyčerpala veškerý materiál k uhašení požáru za sedm hodin a vyslala do boje s ohněm požárníky na autech z minulého století".

"Jsme rozvojová země. Snad dostaneme letadlo na hašení požáru od velmoci jako Kypr," ironizuje Maariv.

Po případném útoku na Írán, o němž se spekuluje, by jistě následoval rozsáhlý raketový protiútok, který by způsobil množství obětí, napsal v pátek izraelský deník Haarec. Země se podle izraelského listu nepřipravuje na případný konflikt v souladu s doporučením tajné služby.

Velitel vojenské rozvědky Amos Jadlin nedávno řekl, že příští případná válka by podle něj byla pro Izrael mnohem ničivější než všechny dosavadní a bojovou linií by v ní byl Tel Aviv. To předpokládá dobře se připravit na ochranu civilistů.

Ministr vnitra ani šéf záchranářů nebyli k zastižení

Odpovědnost za bezpečnostní úkoly policie, hasičů a záchranářů sdílejí ministerstva obrany, vnitra a vnitřní bezpečnosti. Ministr vnitra Eli Išai, jehož úřad odpovídá za požárníky, nebyl ve čtvrtek k nalezení a stejně tak ani šéf požární a záchranné služby Šimon Romah. Oba jsou podle Haarecu jasnými kandidáty na ztrátu funkce.

Foto: Reuters

PÁTEK: Rozsáhlé požáry porostů zasáhly sever Izraele. Na snímku je synagoga v Tirat ha-Karmelu. Doposud si požáry vyžádaly 40 obětí, do země na pomoc s ohněm přiletěly vodní bombardéry ze čtyř států.

Všechny tři úřady mají vlastní rozpočty a svébytnou byrokratickou mašinérii. Na poslední příčce mezi všemi jsou požárníci, kteří se roky marně dožadují zvýšení peněz. Před rokem stávkovali, aby upozornili na to, že jejich vybavení jim neumožňuje občany opravdu chránit. Podle mezinárodních standardů má připadnout jeden požárník na 1000 obyvatel, přičemž v Izraeli je prý tento poměr 1:10 000.

List Jediot Achronot konstatoval, že Izrael "nemá národní požární sbor, nýbrž několik odvážných mužů ochotných riskovat vlastní životy a směšných s vysloužilým vybavením, jaké používají jedině v rozvojovém světě".

Reklama

Související témata:

Související články

V lesním požáru u Haify zemřelo na 40 lidí

Až 40 lidí zahynulo ve čtvrtek na severu Izraele při požáru v křovinatých porostech v pohoří Karmel. Oheň propukl na několika různých místech nedaleko přístavu...

Výběr článků

Načítám