Hlavní obsah

Izrael zasadil knock-out mírovému plánu na Blízkém východě, tvrdí šéf OSN

Novinky,
Jeruzalém/New York
Aktualizováno

Izraelský plán výstavby 3000 bytových jednotek ve Východním Jeruzalému je podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna „osudnou ranou“ pro naděje na mír. Izrael plán výstavby schválil den poté, co Valné shromáždění OSN při hlasování zvýšilo status Palestiny na nečlenský pozorovatelský stát, a tak vlastně uznalo jeho státnost.

Foto: Chip East, Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Článek

Pan Ki-mun v nedělním prohlášení vyjádřil "vážné obavy a rozčarování", že Izrael schválil výstavbu: "Mohlo by to znamenat osudnou ránu zbylým šancím na zajištění řešení (blízkovýchodní krize) v podobě dvou států."

Některé domy mají stát v oblasti E1 mezi Jeruzalémem a osadou Ma’ale Adumim. De facto to znamená rozdělení západního břehu vedví. [celá zpráva]

I USA varovaly, že další rozšíření výstavby může být kontraproduktivní a mohlo by ztížit obnovení mírových jednání. Mimořádně silné obavy má z výstavby i ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová.

Francie a Británie odvolávají velvyslance

Francie a Velká Británie mají v úmyslu odvolat své velvyslance z Izraele ke konzultacím na protest proti ohlášenému záměru Izraele pokračovat ve výstavbě osad na palestinském území západního břehu Jordánu. Informoval o tom izraelský list Ha´arec. Izraelský velvyslanec v Paříži Jossi Gal byl v této souvislosti povolán na francouzské ministerstvo zahraničí, oznámila agentura AFP s odvoláním na mluvčího izraelské ambasády ve Francii. Předvolán k podání vysvětlení v dané věci byl podle ní i izraelský velvyslanec v Londýně.

Francouzské ministerstvo zahraničí tuto informaci nepotvrdilo, uvedlo ale, že zkoumá prostředky jak "vyjádřit svůj nesouhlas".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu další výstavby kritiku odmítl: "Pokračujeme v budování Jeruzaléma na všech místech na mapě, kde je to v izraelských strategických zájmech."

Pustil se i do Palestinců, kteří nyní získali nepřímé uznání státnosti a oslavovali to. Podle něj je to značné porušení předchozích dohod s Izraelem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám