Hlavní obsah

Izrael testuje Davidův prak, má ničit nepřátelské rakety dlouhého doletu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská armáda testuje nový obranný štít, jenž by měl židovský stát ochránit před nepřátelskými raketami dlouhého doletu a střelami s plochou dráhou letu. Zkoušky systému nazvaného Davidův prak začaly minulý týden, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael testuje Davidův prak, má ničit nepřátelské rakety dlouhého doletuVideo: Reuters

 
Článek

Izraelské ministerstvo obrany zveřejnilo video z testu nové antirakety, která má sloužit jako ochrana před silnějšími střelami dlouhého doletu z Libanonu a Sýrie. Rakety delšího doletu ale nedávno použili i radikálové v palestinském pásmu Gazy, opakovaně jimi ohrozili i středisko obchodu, metropoli Tel Aviv.

Izraelská armáda ohlásila, že prvotní zkoušky Davidova praku byly úspěšné. Testovaná antiraketa zneškodnila simulovaný raketový útok minulé úterý.

Izrael chce zavedení nového štítu urychlit kvůli novému konfliktu s Palestinci i přetrvávajícímu napětí s Íránem. Davidův prak původně plánoval testovat až v příštím roce. To se změnilo „s ohledem na obecný pocit naléhavosti“, řekl Reuters nejmenovaný zdroj z izraelské obrany.

Davidův prak, nazývaný také Kouzelná hůlka, využívá podobné technologie jako systém Železná kopule, který se v minulých dnech s 90procentní úspěšností osvědčil proti raketám z Gazy. [celá zpráva]

S vývojem pomáhají Američané

Nový systém vyvíjí izraelská státní společnost Rafael Advanced Defence Systems společně s americkou firmou Raytheon Co.

Kromě Železné kopule a Davidova praku chrání Izrael ještě systém Šíp, který má zachycovat rakety v atmosféře. Izraelci už stejně jako v případě Železné kopule nasadili druhou generaci Šípu.

O systém Davidův prak podle Reuters projevily zájem další státy, konkrétně dvě země na Balkáně, které hledají rovnováhu k ruským raketám s plochou dráhou letu.

Reklama

Výběr článků

Načítám