Hlavní obsah

Izraelský protiraketový systém uspěl, pozemní ofenzíva nebyla nutná

Jeruzalém

Obranné akce protiraketového systému Iron Dome, jímž Izrael v minulých dnech chránil své území před palestinskými raketami, přišly Izraelce na 25 až 30 miliónů dolarů (490 až 590 milionů korun). Oznámila to ve čtvrtek izraelská vláda, podle níž se tato technologie přes vysoké provozní náklady vyplatí. Sestřelil 421 raket a měl přibližně devadesátiprocentní úspěšnost.

Foto: ČTK/AP

Izraelská antiraketa

Článek

"Kdyby se s akciemi systému Irone Dome obchodovalo na burze Nasdaq nebo na burze v Tel Avivu, pak by teď jejich hodnota mnohonásobně stoupla," řekl v rozhlasu ministr civilní obrany Avraham Dichter.

BEZ KOMENTÁŘE: Největší raketový útok na Beer Ševa odvrátil protiraketový systém Iron DomeVideo: LiveLeak.com

Systém s pomocí radarově řízenými střelami vypalovanými z pěti pojízdných stanovišť sestřelil 421 z asi 1500 raket, které na Izrael vypálili palestinští radikálové z pásma Gazy od 14. listopadu do středečního příměří. Irone Dome měl devadesátiprocentní úspěšnost. Kvůli snížení nákladů byl aktivován jenom v případech, kdy rakety mířily na obydlené oblasti, proto je úspěšnost vyšší než podíl sestřelených raket na vypálených.

Foto: Majdi Fathi , Reuters

Raketa vypálená ze severu pásma Gazy na Izrael

V Izraeli zemřelo pět lidí včetně jednoho vojáka. Zraněno bylo několik desítek osob. Tři z obětí zahynuly v den, kdy protiraketová obrana nefungovala.

Systému Irone Dome se přisuzuje zásluha na tom, že palestinské rakety nezpůsobily vyšší ztráty. Tak také ušetřil peníze. Pozemní ofenzíva by podle vojenských odborníků stála denně 380 miliónů dolarů. Vyšší by byl na obou stranách i počet obětí. Podle zdravotníků v Gaze zahynulo při izraelských odvetných akcích 162 Palestinců, z toho více než polovina byli civilisté.

Foto: Darren Whiteside , Reuters

Izraelská antiraketa vypálena u Aškelonu

Pět lekcí ze střetu 

List Financial Times zařadil systém, jeho výsledky a schopnost ušetřit životy na obou stranách mezi pět milníků konfliktu. Dalšími je například fakt, že se z hnutí Hamás stal významný regionální hráč, zatímco Mahmůd Abbás je odepsaná bezvýznamná postava. Zdůraznil také, že egyptský prezident Mursí prošel prvním velkým zahraničněpolitickým testem, když dokázal dojednat příměří.

Jako poslední klíčový bod zmiňuje, že Izrael se naučil, jak ukončit válku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám