Hlavní obsah

Izrael má tajný plán na záchranu Židů z Ukrajiny

Pokud Rusko napadne Ukrajinu, Izrael má tajný plán na záchranu tamních Židů, kterých na Ukrajině žije zhruba 200 tisíc. Podle deníku The Jerusalem Post to uvedli vysocí představitelé izraelské vlády. Tento plán zahrnuje přesun obyvatel do Izraele včetně jejich náhradního ubytování, jeho podrobnosti jsou však nejasné.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Ukrajinské tanky při cvičení v Chersonské oblasti

Článek

Židé na Ukrajině mohou využít izraelského zákona, jenž zaručuje každému člověku s židovskými kořeny a členům jeho rodiny právo přijít do Izraele a získat státní občanství.

Izraelská ministryně pro imigraci Pnina Tamanová-Shataová uvedla, že není jasné, kolik ukrajinských Židů má zájem o okamžitou evakuaci. Mohou to podle ní být „desetitisíce, nebo pouze tisíce“.

USA odpoví na agresi Ruska rychle a rozhodně, ujistil Biden Zelenského. Ten ho pozval do Kyjeva

Evropa

Izraelský premiér Naftali Bennett v neděli vyzval Izraelce k opuštění Ukrajiny. „Pojďte domů. Nepodstupujte zbytečné riziko. Nečekejte na situaci, kdy se budete opravdu chtít vrátit, ale již to nebude možné,“ prohlásil. „Projevte zodpovědnost za své životy, opusťte Ukrajinu co nejrychleji a přijďte domů,“ dodal.

Putin se*e na vaše sankce, tvrdí ruský velvyslanec

Evropa

Podle odhadů se na Ukrajině v současnosti nachází zhruba 10 000 až 15 000 občanů Izraele. O víkendu se z Ukrajiny uskutečnilo deset letů do Izraele, které nebyly zaplněné, a v příštím týdnu má letět dalších 32 spojů, píše The Jerusalem Post.

Bennett připustil, že zůstává nejasné, jak se situace na hranici mezi Ruskem a Ukrajinou vyvine. „Stejně jako zbytek světa doufáme, že napětí skončí bez eskalace,“ uvedl. „Naší prvořadou povinností je ale postarat se o své občany, o izraelské občany,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám