Hlavní obsah

Izrael dostal studenou sprchu z Bahrajnu i Kataru

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bahrajn nepovolí dovoz izraelského zboží vyrobeného v židovských osadách na okupovaném palestinském území, napsala bahrajnská státní agentura BNA. Popřela tak prohlášení ministra obchodu Zájida Zajáního, podle nějž se při dovozu z Izraele nemělo mezi produkty rozlišovat.

Foto: Majdi Mohammed, ČTK/AP

Izrael postupně rozšiřuje dopravní spojení mezi Jeruzalémem, Tel Avivem a židovskými osadami na Západním břehu Jordánu

Článek

„Ministrovo prohlášení bylo nesprávně interpretováno,“ objasnila BNA. Bahrajn a Spojené arabské emiráty (SAE) jsou první dva státy z Perského zálivu, které za zprostředkování USA normalizovaly vztahy s Izraelem. Studená sprcha ale přišla z Kataru, kde se Washington také snažil.

„Katar v tuto chvíli nemá zájem o navázání vztahů s Izraelem,“ řekl šéf diplomacie Muhammad bin Abdar Rahmán as-Sání s tím, že tento krok je navázán na posun ve věci samostatného palestinského státu.

USA stáhly část diplomatů z Bagdádu

Izrael mezitím vyzval své občany, aby se vyhnuli cestám do Emirátů a Bahrajnu. Zdůvodnil to výhrůžkami Íránu po zabití jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha. Teherán z jeho vraždy viní Izrael a USA. Washington kvůli napětí stáhl polovinu diplomatického personálu z Bagdádu.

Írán obvinil Izrael z vraždy významného jaderného fyzika

Svět

Podle stanice CNN návrat připadá v úvahu až po prvním výročí smrti generála Kásima Sulejmáního, velitele speciálních jednotek íránských revolučních gard, zabitého při americkém náletu letos 3. ledna u letiště v Bagdádu.

Írán po jeho smrti také hrozil pomstou a v odvetě ostřeloval balistickými raketami základny Irbíl a al-Asád, přičemž více než stovka amerických vojáků utrpěla traumatické poranění mozku. „To jim (Íráncům) nemusí stačit. Pomsty se jen tak nevzdají,“ řekl CNN zdroj z ministerstva obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám