Hlavní obsah

Írán obvinil Izrael z vraždy významného jaderného fyzika

Teherán
Aktualizováno

Íránský prezident Hasan Rúhání obvinil z vraždy významného íránského jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha Izrael. Zavražděného označil za mučedníka a řekl, že jeho smrt Írán nezastaví. Fachrízádeh podlehl v nemocnici zraněním, která utrpěl při pátečním útoku nedaleko Teheránu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Místo útoku v Teheránu

Článek

Svědci nejprve slyšeli výbuch a pak střelbu. Kromě Fachrízádeha byli zraněni i jeho strážci a všichni byli převezeni do nemocnice. Na sociálních sítích se objevily snímky nissanu s prostříleným čelním sklem a také krvavé skvrny v jeho okolí. K útoku se nikdo nepřihlásil.

Izraeli se připisují vraždy několika íránských jaderných odborníků, k dnešnímu incidentu se Netanjahuův úřad nevyjádřil.

Írán vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby vraždu odsoudila a podnikla kroky proti pachatelům. Íránsky vyslanec u OSN rovněž upozornil, že Teherán si vyhrazuje právo podniknout „veškerá nezbytná opatření”.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí navíc pohrozil odvetou a dodal, že práce na jaderném programu bude pokračovat.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Íránský jaderný fyzik Mohsen Fachrízádeh

Generální tajemník OSN António Guterres podle svého mluvčího vyzval ke zdrženlivosti a poukázal na potřebu vyhnout se krokům, které by vedly k eskalaci napětí v regionu. Informovala o tom agentura Reuters.

"Írán si vyhrazuje právo podniknout veškerá nezbytná opatření k ochraně svých lidí a k zabezpečení svých zájmů," napsal podle Reuters v dopisu pro Guterrese a Radu bezpečnosti OSN. Varoval rovněž před jakýmikoliv nezodpovědnými opatřeními ze strany Spojených států a Izraele vůči Íránu, a to "zejména během zbývajícího období současné administrativy USA".

Fachrízádeh podlehl v nemocnici zraněním, která utrpěl při pátečním útoku nedaleko Teheránu. Západní zdroje Fachrízádeha označují za šéfa íránského programu jaderných zbraní. Útok na auto s Fachrízádehem a jeho ochrankou byl spáchán ve městě Ábsard, východně od Teheránu. Svědci nejprve slyšeli výbuch a pak střelbu. Kromě Fachrízádeha byli zraněni i jeho strážci a všichni byli převezeni do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám