Hlavní obsah

Islámský stát zničil chrám a památník připomínající genocidu Arménů

Islámský stát zničil koncem září v syrském Dajr az-Zauru arménský chrám s památníkem genocidy Arménů. Uvedl to web Armenianweekly v den 23. výročí vyhlášení nezávislosti. Arménský ministr zahraničí Eduard Nalbadian to odsoudil jako hrozné barbarství.

Foto: Conflict Antiquities

Srovnání podoby památníku genocidy Arménů v syrském Dajr az-Zauru před útokem Islámského státu a po něm.

Článek

Chrám byl postaven v letech 1989 až 1990. Vysvěcen byl o rok později. Připomínal masakr Arménů v Osmanské říši. Ležely v něm i ostatky tisíců obětí, které zahynuly v pouštích okolo města v letech 1915 a 1916.

Zničení chrámu a památníku odsoudilo několik amerických demokratických politiků včetně Franka Palloneho.

„Jsem hluboce zarmoucen a pobouřen zničením chrámu a památníku arménské genocidy v Dajr az-Zauru. Tento chrám se postavil k připomenutí a uctění tisíců Arménů, kteří zemřeli během pochodu do Dajr az-Zauru. Na rozkaz otomanských Turků byli arménští uprchlíci posláni do Dajr az-Zauru, což bylo součástí první genocidy 20. století. Zničení chrámu připomínajícího tento hrozný okamžik historie se musí setkat se silnou mezinárodní odezvou,“ řekl Pallone webu Azbares.com

Foto: David Ryneš, Novinky

Součástí komplexu byl i archív s dokumenty o genocidě Arménů, kterou Turecko odmítá uznat.

O Dajr az-Zaur sváděl v srpnu Islámský stát tvrdé boje s Frontou An-Nusra napojenou na Al-Káidu. V okolí města jsou ropná pole, kde pokračuje v těžbě. Ropu zpracovával na místě v modulárních rafinériích, které se staly terčem amerických náletů. [celá zpráva]

Islámský stát na dobytých územích běžně ničí chrámy, a to nejen křesťanské, likviduje i svatyně šíitů, protože je považuje za odpadlíky od islámu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám