Hlavní obsah

Islámský stát zaútočil na věznici v Hasace, povraždil stráže a osvobodil své bojovníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Neupřesněný počet příslušníků Islámského státu se dostal na svobodu v syrské Hasace, když jejich spolubojovníci napadli místní věznici v areálu bývalé průmyslové školy. Podle exilové skupiny SOHR, která monitoruje dění v Sýrii, bylo při útoku zabito až 18 příslušníků kurdských bezpečnostních sil. Jde o největší útok Islámského státu v Sýrii od roku 2019.

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát zaútočil na vězení v SýriiVideo: AP

 
Článek

Podle reportéra syrské státní agentury SANA boje začaly v noci útokem svou aut naložených výbušninami. Boje ve věznici a jejím okolí na hlavní silnici i křižovatce Basil pokračovaly celé dopoledne a ještě neskončily.

Podle SOHR se několika vězňům podařilo uprchnout, přesný počet však není znám. Podle zdroje SANA uteklo hodně vězňů a někteří se dostali mimo okolí věznice.

O život podle SOHR přišlo 18 příslušníků kurdských sil a vězeňských dozorců a 16 členů IS. Agentura Reuters s odkazem na zdroj z Kurdy vedených Syrských demokratických sil (SDF) píše, že bylo zabito sedm členů SDF a 23 příslušníků IS.

SDF uvedly, že zadržely 89 vězňů, kteří se pokusili utéct. Ve věznici je podle SOHR zhruba 3500 trestanců podezřelých z členství v IS, včetně několika lídrů této teroristické skupiny.

SANA uvedla, že kurdské milici SDF se nedařilo situaci zvládnout navzdory letecké podpoře ze strany Američanů. V okolních čtvrtích byl vyhlášen zákaz vycházení.

Islámský stát zvedá hlavu, zaútočil na východě Sýrie

Blízký a Střední východ

Islámský stát byl v Sýrii poražen na začátku roku 2019, když ztratil poslední území pod svou kontrolou. Dokázal se však vzpamatovat a od loňského léta útočí v Sýrii i v Iráku, kde rozšiřuje oblast pod svou kontrolou.

Islámský stát ovládl vesnici na severu Iráku, po dni z ní byl vyhnán

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám