Hlavní obsah

Islámský stát zvedá hlavu, zaútočil na východě Sýrie

Damašek/Londýn

Pět vojáků bylo v neděli večer zabito při raketovém útoku na vojenský autobus na východě Sýrie. Dalších 20 jich bylo zraněno. S odvoláním na syrská státní média a o tom informovala agentura Reuters. Podle agentury SANA jde o další v řadě neustávajících útoků, které tam podniká Islámský stát (IS). Za rok jich bylo přes 340.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Syrský voják v Maarat an-Numánu

Článek

„V neděli kolem sedmé večer (18:00 SEČ) se stal vojenský autobus stal terčem teroristického raketového útoku podniknutého teroristickou organizací Islámský stát v oblasti 50 km východně od třetího postu v syrské oblasti Badja,“ uvedl armádní zdroj pro státní tiskovou agenturu SANA.

„Pět příslušníků armády se stalo mučedníky. Dvacet dalších jich bylo zraněno,“ dodal zdroj.

Podle agentury SANA teroristé takto pravidelně útočí na autobusy na cestě mezi Dajr az-Zaurem a Palmýrou. Proto po silnicích, včetně té vedoucí z Palmýry do Homsu, pravidelně projíždějí syrská vozidla ozbrojená sovětskými rychlopalnými protiletadlovými kanony ráže 23 mm.

Propagandisté Islámského státu uvedli, že 16. a 22. prosince podnikl IS dva útoky, při nichž zabil a zranil pět lidí.

Podle zprávy Pentagonu z 30. září aktivity IS v Sýrii a Iráku mezi červencem a zářím výrazně oslábly, ale „objevila se znamení, že je skupina připravená v následujícím kvartálu po období zotavení zvýšit aktivitu“.

Islámský stát nezmizel, Kurdové v Sýrii s ním bojují každý den

Blízký a Střední východ

Podle exilové organizace SOHR bylo loni v Sýrii zaznamenáno 342 útoků Islámského státu v guvernorátech Dajr az-Zaur, Rakka, Hasaka a Halab. Zabito při nich bylo 228 lidí včetně pěti dětí, devíti žen a 135 příslušníků ozbrojených sil a milicí.

IS má podporu USA, tvrdí syrský režim

Podle agentury SANA teroristé z Islámského státu často útočí ze syrské pouště Badja od jihu z oblasti u hraničního přechodu do Jordánska Tanf, který je pod kontrolou USA. Spojené státy tam mají vojenskou základnu a jsou tam velké uprchlické tábory.

Islámský stát ovládl vesnici na severu Iráku, po dni z ní byl vyhnán

Blízký a Střední východ

Údajně tam podle SANA byli převezeni i radikálové z Iráku a z oblastí na severu Sýrie, které jsou pod kontrolou arabsko-kurdských Syrských demokratických sil (SDF). SANA bez důkazů uvedla, že jsou teroristé podporování a cvičeni Američany, aby útočili na syrské vládní síly. Ve skutečnosti však USA dál podnikají operace proti IS.

SDF s americkou pomocí loni dopadly 858 lidí podezřelých, z nichž 409 bylo později propuštěno, zbylí jsou dál ve vazbě, uvedla kurdská agentura Rudaw.

Reklama

Výběr článků

Načítám