Hlavní obsah

Islámský stát vyzval k útokům v Saúdské Arábii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Mluvčí teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Hamza Kurajší v neděli vyzval stoupence k útokům na občany západních zemí v Saúdské Arábii a na hospodářskou infrastrukturu království. Podle Kurajšího Saúdská Arábie dala najevo, že podporuje normalizaci vztahů s Izraelem, když otevřela svůj vzdušný prostor pro izraelské lety do sousedních států Perského zálivu. O audionahrávce mluvčího IS informovaly agentura AFP a Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Jedna z rafinerií Saudi Aramco

Článek

„Cílů je spousta... Začněte ničením ropovodů, továren a zařízení, která jsou zdrojem (příjmů) této tyranské vlády,” uvedl mluvčí IS v nahrávce, již Islámský stát zveřejnil na službě Telegram.

Podle agentury AFP Kurajší také kritizoval rozhodnutí Bahrajnu a Spojených arabských emirátů normalizovat vztahy s Izraelem. Tyto země zradily islám, řekl.

Přes vzdušné území Saúdské Arábie v neděli přeletělo letadlo s izraelskou delegací cestou do bahrajnské metropole Manámy. Delegace tam mířila k podpisu dohody o oficiálním navázání diplomatických styků mezi Izraelem a Bahrajnem. Do Spojených arabských emirátů se izraelská delegace chystá na návštěvu v pondělí.

Saúdská Arábie zatím výzvy Washingtonu, aby i ona normalizovala vztahy s Izraelem, nevyslyšela. Rijád ale dal najevo, že u svých sousedů z Perského zálivu tyto kroky podporuje, uvedly agentury.

Reklama

Výběr článků

Načítám