Hlavní obsah

Islámský stát vycvičil 400 bojovníků pro útoky v Evropě, říkají zpravodajci

Aktualizováno

Islámský stát vycvičil nejméně 400 bojovníků k útokům v Evropě. Mají vytvořit navzájem propojené teroristické buňky podobné těm, které spáchaly atentáty v Paříži nebo v Bruselu. Uvedla to agentura AP s odkazem na evropské a irácké zpravodajské služby. Podle nich však není hlavním cílem usmrtit co nejvíce lidí, ale zatížit bezpečnostní složky a jejich rozpočet vysokým počtem útoků.

Foto: Handout, Reuters

Výbuchy zničená budova letiště Zaventem v Bruselu

Článek

Odhady mluví o čtyřech až šesti stovkách bojovníků vycvičených k útokům mimo území Islámského státu, uvedla AP s odkazem na představitele z evropských a iráckých zpravodajských služeb a francouzskou senátorku Nathalii Gouletovou, která spolupředsedá komisi zabývající se sledováním džihádistických sítí.

„Skutečnost je taková, že pokud bychom věděli, kolik jich je, nemuselo by k tomu (těmto útokům) docházet,” uvedla Gouletová. Podle ní do Sýrie odešlo  zhruba 5000 Evropanů.

V prohlášení, v němž se Islámský stát přiznal k útokům v Bruselu, se hovoří o tajné buňce bojovníků, která byla vyslána do Bruselu záměrně. Existence těchto skupin byla podle AP potvrzena i Europolem, a to už v lednu. Ve své zprávě evropská policie píše, že IS vyvinul externí akční skupinu, trénovanou k útokům. Těmto buňkám velí francouzsky hovořící osoby, které mají kontakty v severní Africe, Francii a Belgii a vyvíjejí strategii útoků, uvedl příslušník evropské rozvědky, jehož identitu však AP nezveřejnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry od stanice bruselského metra krátce po výbuchuVideo: AP

Strategie ze změnila

Bojovníci v těchto buňkách jsou podle stejného zdroje trénováni v bojové taktice, výbušninách, sledování či kontrasledování. „V roce 2014 někteří z bojovníků IS prodělávali pár týdnů výcviku. Strategie se však změnila. Byly zřízeny speciální jednotky. Trénink je delší. Cílem už není zabít co nejvíce lidí, ale spíše podniknout co nejvíce útoků, aby se nepřítel vyčerpal, co se týče peněz i lidských zdrojů. Jde o pravidelnost teroristických útoků,“ citovala zdroj AP. Buňky jsou podle něj navíc trénovány jako do jisté míry autonomní, nezávislé na centru IS v Rakce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hala bruselského letiště bezprostředně po výbuchuVideo: AP

Podle švédského bezpečnostního analytika Magnuse Ranstorpa mohlo páteční zadržení Salaha Abdeslama spustit akci, která však byla plánována už dlouho. „Nebyla to odpověď na zadržení. Mohlo to však útok uspíšit.“

Příslušník irácké rozvědky, který podobně jako jeho evropský kolega nebyl jmenován, AP řekl, že lidé, kteří stojí za útoky v Paříži, jsou rozptýleni v Německu, Británii, Itálii, Dánsku i Švédsku. Podle něj nedávno z Turecka přešla nová skupina.

Hlavní otázkou, kterou si nyní podle AP kladou zpravodajské služby, je, kolik trénovaných bojovníků je připraveno k dalším útokům.

Reklama

Výběr článků

Načítám