Hlavní obsah

Islámský stát údajně nechává obřezávat dívky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl/Berlín

Islámský stát prý nechává obřezávat čerstvě narozené dívky na základě fatvy. Tvrzení, že mají být obřezány všechny ženy, sice bylo loni v létě označeno za pomluvu, expertka z organizace bojující proti ženské obřízce je ale přesvědčena, že se novorozené dívky skutečně obřezávají, uvedl německý list Bild.

Foto: Stringer, Reuters

Obřízka se údajně provádí v Mosulu.

Článek

„Loni nikdo nevěřil, že je fatva pravdivá,“ řekla aktivistka bojující proti ženské obřízce Falad Murad Chánová, která pracuje v humanitární organizaci Wadi. „Nyní jsme slyšeli, že to není fáma,“ dodala. Podle ní jsou v nemocnici v Mosulu zřízeny speciální místnosti, kde se obřezávají dívky.

Zda se to dělá i v jiných městech, není známo. Obhájkyně ženských práv přišla i s vysvětlením, proč byla loni zpráva o obřízce odmítnuta jako fáma: „Je možné, že IS v létě matkám doporučil, aby to udělaly dobrovolně, ale když to nemělo dostatečný dopad, tak to teď vynucují silou.”

O výzvě k obřízce novorozených dívek informoval jako první kurdský politik z obsazeného Mosulu Gajat Sorči s odvoláním na místní aktivisty. Tvrdil, že kdo s obřízkou dcery nesouhlasí, dostane vysokou pokutu a bude zbičován. Uvedl, že nařízení platilo od srpna 2014. Loni se objevily zprávy, že mají být obřezány všechny ženy, ale pak bylo oznámeno, že šlo o pomluvu.

Součástí války s Islámským státem je taká dezinformační a psychologická válka, kterou vedou obě strany.

V iráckém Kurdistánu je obřezávání dívek zakázáno od roku 2011 i díky úsilí Chánové. Na severu Iráku je obřezáno asi sedmdesát procent žen.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

V koránu se o ženské obřízce nemluví a několik vysokých islámských duchovních ji označilo za neislámskou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám