Hlavní obsah

Islámský stát pokládáme za nelidskou strukturu, řekl Sobotka v Jeruzalémě

Právo, Michael Švec (Jeruzalém)
Jeruzalém
Aktualizováno

Podpisem deseti memorand a dohod mezi českými ministry a jejich izraelskými kolegy vyvrcholily v úterý v Jeruzalémě společné vládní konzultace. Premiér Bohuslav Sobotka jednal se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem nejen o vzájemné spolupráci, ale také o blízkovýchodním mírovém procesu či o hrozbě Islámského státu. Za Česko se kromě předsedy vlády zúčastnilo sedm ministrů.

Foto: ČR vlády Úřad, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) při jednání v Jeruzalémě s Benjaminem Netanjahuem

Článek

„ČR jednoznačně podporuje obnovení přímých mírových rozhovorů mezi izraelskou a palestinskou stranou. Výsledkem mírového procesu by měly být dva nezávislé státy – Izrael a Palestina, které budou vedle sebe žít v míru, bezpečí a pokud možno i v prosperitě,“ řekl Sobotka. Praha podle něj nepodporuje žádné jednostranné kroky, které by mohly mírové řešení ohrozit. Švédsko nedávno uznalo nezávislý palestinský stát, což Izrael tvrdě kritizoval a Netanjahu to odsoudil i tentokrát. „Je to velká chyba,“ řekl s tím, že od Palestiny očekává v první řadě uznání židovského státu.

Premiéři také hovořili o boji proti Islámskému státu. „Pokládáme ho za velmi nebezpečnou a nelidskou strukturu,“ zdůraznil Sobotka, který potvrdil Netanjahuova slova, že IS znamená hrozbu i pro Evropu. „Islámský stát neznamená riziko jen pro Blízký východ, ale bohužel znamená riziko i pro Evropu, protože do Iráku z Evropy přišla řada muslimů, kteří tam v řadách IS bojují. Tito lidé se možná do Evropy vrátí a pro nás je velmi důležité maximální sdílení informací a zkušeností, které Izraelci mají,“ řekl Sobotka po jednání českým novinářům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Netanjahu pak za hrozbu označil i Írán a jeho kontroverzní jaderný program a vyzval k uvalení dalších sankcí. „Sankce jsou jediné, co přivede Írán k jednacímu stolu,“ podotkl.

Premiéři ocenili dobré vzájemné vztahy

Český premiér připomněl, že Izrael je nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR na Blízkém východě a šestým nejvýznamnějším příjemcem českého exportu mimo unijní státy. „S potěšením jsme konstatovali, že v uplynulých letech náš vzájemný obchod výrazným způsobem rostl,“ uvedl Sobotka. „Jsem stejně jako pan premiér Netanjahu přesvědčen, že existuje celá řada nových oblastí, kde bychom spolupráci mohli posílit,“ doplnil s tím, že během své návštěvy klade důraz na vědu a výzkum. Izraelský premiér pak Česko označil za „partnera, přítele a spojence“.

Sobotka zdůraznil, že jej v Izraeli doprovází početná delegace ministrů, téměř polovina české vlády. „To potvrzuje důraz, jaký klade ČR na pokračování strategického dialogu s Izraelem,“ dodal.

„Základním cílem dnes bylo podtrhnout fakt, že vztahy mezi ČR a Izraelem, které jsou tradiční, dobré a založené na určité historické zkušenosti a blízkosti, by měly mít co nejvíce pater a vrstev,“ řekl pak Sobotka českým novinářům. „Podepsání konkrétních dohod znamená, že půjdeme cestou mnohovrstevnatých vztahů s Izraelem, že budeme klást důraz nejen na hospodářskou spolupráci, které se výrazně daří, ale chceme jít i cestou spolupráce v oblasti vědy a výzkumu,“ vysvětlil premiér.

Němeček domlouval dovoz léčebného konopí

Právě Společnou deklaraci o spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje se svým izraelským kolegou podepsal vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) pak s izraelským ministrem zemědělství Ja'irem Šamirem jednal o možnosti dovozu léčebného konopí do Česka. „Vyjádřil jsem zájem ČR, aby izraelští producenti vstoupili na náš trh a aby svými produkty konkurenčně srazili cenu. Teď jsme závislí na dovozu z jedné evropské země a cena vychází velmi vysoko,“ vysvětlil novinářům Němeček. Kdy by první izraelské konopí mohlo dorazit do Česka, nevěděl. „Míč je teď na izraelské straně,“ dodal.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který se svým kolegou podepsal prohlášení o obranné a vojenské spolupráci, podotkl, že Izrael má zájem o výcvik svých protichemických expertů ve Vyškově a pro české piloty vojenských vrtulníků je podle něj důležitý výcvik v pouštních podmínkách. „To už se v minulosti dělo a jde o to to zintenzivnit,“ uvedl ministr. Důležitá je podle něj spolupráce v kybernetické obraně, v níž je Izrael na špici, zatímco Česko je v této oblasti pozadu, podotkl.

Dohody podepsané v Izraeli

Seznam dohod, které čeští ministři podepsali se svými izraelskými protějšky:

  • společné prohlášení předsedů vlád shrnující výsledky jednání a aktuální stav česko-izraelské spolupráce
  • společná deklarace o spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje
  • společné prohlášení týkající se obranné a vojenské spolupráce
  • společná deklarace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a Ministerstva pro důchodce Státu Izrael
  • společná deklarace o spolupráci v oblastech zdravotnictví a lékařství pro léta na léta 2014-2019
  • společná deklarace Ministerstva kultury ČR, Ministerstva vzdělávání Státu Izrael a Institutu mučedníků a hrdinů holocaustu Jad vašem 
  • prohlášení o společném záměru o spolupráci v oblasti filmové koprodukce 
  • deklarace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a Ministerstva sociálních služeb Státu Izrael
  • memorandum o porozumění o ustavení bilaterálních konzultací mezi Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem zahraničních věcí Státu Izrael 
  • společná deklarace v oblasti kybernetické bezpečnosti zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) jednal o spolupráci mezi českými a izraelskými filmaři, ale podepsal také společnou deklaraci s muzeem a památníkem holocaustu Jad Vašem, který by měl navázat těsnější vztahy s lidickým a terezínským památníkem. Premiér i ministři pak Jad Vašem navštívili a uctili oběti nacistického vyvražďování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám