Hlavní obsah

Islamisté se učí od CIA. Foleyho a další zajatce podrobili waterboardingu

Nejméně čtyři západní rukojmí včetně amerického novináře Jamese Foleyho, jehož posléze zavraždili, vystavili příslušníci Islámského státu v Sýrii waterboardingu, tedy simulovanému topení. To, že radikálové převzali techniku využívanou dříve americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA), prozradily deníku The Washington Post (WP) dva nejmenované zdroje.

Foto: ČTK/AP

James Foley

Článek

„Věděli přesně, jak se to dělá,“ řekl listu WP jeho zdroj a potvrdil, že waterboarding použili islamisté i v případě Foleyho, jehož zavraždili minulý týden.

Zprávu potvrdil agentuře Reuters také příbuzný jednoho z už propuštěných rukojmích, který si však nepřál být jmenován.

Při waterboardingu je zadržovaný připevněn k šikmé ploše hlavou dolů a ti, kdo jej zadržují, mu přes ústa a nos lijí velké množství vody, takže se dotyčný topí a dusí. Tuto techniku používala se svolením bývalého prezidenta USA George W. Bushe CIA při výsleších osob podezřelých z terorismu. Bushův následník Barack Obama ji označil za mučení.

Informátor Washington Postu také řekl, že Foleyho radikálové zadržovali v severosyrské provincii Rakka. Tam tento týden Islámský stát povraždil nejméně 120 syrských vojáků a videozáznam zveřejnil na internetu. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě na přehlídce

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z amerických demonstrací proti Waterboardingi a jeho názorná ukázka

Foto: Novinky

Islamisté v Sýrii zadržují ještě tři Američany a několik dalších občanů západních zemí, uvedla Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám