Hlavní obsah

Je nás v cele osmnáct, popsal zabitý novinář Foley v posledním dopise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rodina amerického novináře Jamese Wrighta Foleyho, zavražděného radikálními islamisty v Sýrii, v neděli zveřejnila jeho dopis na rozloučenou. Foley v něm mimo jiné popsal své věznění.

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

James Foley na snímku z roku 2011

Článek

„Vzpomínám na spoustu krásných chvil strávených s rodinou. Dávají mi zapomenout na toto vězení,“ uvedl Foley prostřednictvím dánského fotoreportéra Daniela Rye Ottosena, který s ním strávil déle než rok v zajetí. Ottosen se Foleyho dopis, který mu věznitelé nedovolili poslat, naučil nazpaměť. Vzkaz pak po propuštění telefonicky vyřídil Foleyho matce Dianě.

„Vím, že na mě myslíte a modlíte se za mě. Jsem tolik vděčný. Cítím vás všechny při sobě, zvláště když se modlím. Modlím se za vás, abyste zůstali silní a věřili. Skutečně cítím, že se vás i v této temnotě dotýkám, když se modlím,“ vzkázal blízkým Foley a popsal, jak ho islamisté vězní.

„Drží nás v cele osmnáct. To mi pomohlo. Společně jsme vedli nekonečné rozhovory o filmech, sportu, maličkostech. Hráli jsme hry s drobnostmi, které jsme našli v cele,“ uvedl novinář dále a doplnil, že si vězni také vzájemně dávali přednášky na různá témata. Smích jim pomáhal uvolnit napětí.

Přesto Foley poznamenal: „Měl jsem špatné a dobré dny“, a dodal, jak rádi by se všichni vězni ocitli na svobodě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Foley, jehož unesli v listopadu 2012, také uvedl, že v posledním roce se mohl lépe stravovat a nabral zase zpátky hmotnost, kterou ztratil v předchozím roce. „Dostáváme čaj, občas kávu,“ dodal.

Závěrem připojil osobní vzkazy svým třem bratrům, sestře a babičce. Té věnoval také poslední větu: „Zůstaň silná, protože budu potřebovat tvoji pomoc, abych se mohl vrátit do života.“

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Radikálové z Islámského státu, který ovládá část Sýrie a Iráku, zveřejnili video s popravou Foleyho minulý týden. Maskovaný muž v černém bezchybnou angličtinou s britským přízvukem mu na něm podřeže krk a oddělí hlavu od těla. Britské úřady mají podezření, že vrahem mohl být bývalý raper Abdel-Majed Abdel Bary. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám