Hlavní obsah

Írán vyzkoušel nové rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Írán otestoval dva druhy nových balistických raket, informovala v pondělí agentura AFP. Stalo se tak krátce před dalším jednáním o omezení íránského jaderného programu. Teherán opakuje, že o ústupcích v souvislosti s vojenským raketovým programem nemůže být řeč, jak by si to přály Spojené státy.

Článek

Íránský ministr obrany Hosejn Dehkán prohlásil, že "byla s úspěchem otestována balistická raketa s tříštivou hlavicí" a dále dvě verze rakety Bína s laserovým naváděním.

Stalo se to týden před plánovaným dalším kolem rozhovorů Íránu s USA, Ruskem, Francií, Británií, Čínou a Německem. O trvalé dohodě o omezení jaderného programu budou delegace jednat ve Vídni. Dohoda z listopadu o odstavení íránských centrifug na obohacování uranu výměnou za odvolání mezinárodních sankcí je jen dočasná, platí na půl roku.

Balistický program západní státy znepokojuje skoro stejně jako program jaderný. Írán má už k dispozici rakety s doletem 2000 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Íránské válečné lodě míří do Atlantiku

Írán v úterý vyslal do Atlantského oceánu své dvě válečné lodě. Je to vůbec první mise íránských armádních plavidel ve vodách Atlantiku, komentovala agentura...

Výběr článků

Načítám