Hlavní obsah

Írán ukázal podzemní základnu dronů s novými střelami Hajdar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránská státní televize v sobotu zveřejnila záběry z podzemní základny dronů situované pod pohořím Zagros. V bunkru se nachází také dva nové typy řízených střel Hajdar-1 a Hajdar-2. Základna se podle státní agentury IRNA nachází stovky metrů pod zemí a je v ní celkem 100 dronů.

BEZ KOMENTÁŘE: Írán ukázal ukázal pozemní vojenskou základnu pro drony včetně dvou nových typů řízených střelVideo: AP

 
Článek

Na záběrech se objevilo několik dronů včetně dvou nejnovějších typů střel. Hajdar-1 je první íránská řízená střela, kterou je možné odpálit z dronu s dosahem 200 kilometrů. Hajdar-2 pak může být odpálen z helikoptéry.

Zprávy o nejnovějším íránském vývoji si podle státní televize přišli vyslechnout také náčelník štábu ozbrojených sil generál Mohammad Bagherí a velitel armády Abdolarhim Musaví.

Rusku docházejí zbraně, pašuje je z Iráku a Íránu, píše Guardian

Evropa

„Rychle rozvíjíme naše bezpilotní letouny a stavíme nové, které budou schopné plnit různé mise,“ řekl Bagherí.

Drony podle něj poskytly pomoc při zajišťování národní bezpečnosti. Analytici ale připomínají, že načasování odhalení základny proběhlo jen několik dní po zavraždění důstojníka Sboru revolučních gard Hasana Chodaeí, z něhož Írán obvinil Spojené státy a Izrael.

Podle analytiků tak odhalením základny vysílá Írán signál, že je schopen odvety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám