Hlavní obsah

Írán po devíti letech znovu otevřel továrnu na výrobu hexafluoridu uranu

Írán znovu otevřel jadernou továrnu, která nebyla v provozu devět let. Oznámila to íránská organizace pro jadernou energii. Podle agentury Reuters tak Írán reaguje na odstoupení USA od dohody o íránském jaderném programu a na příkaz duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Agentura Reuters současně konstatovala, že íránský krok neodporuje sjednané mezinárodní dohodě, jež Íránu umožňuje obohacovat uran na 3,67 procenta, tedy hluboko pod 90 procent, nezbytných k vojenskému využití.

Americký prezident Donald Trump ohlásil odstoupení od mezinárodní dohody z roku 2015 letos v květnu. Považuje dohodu za špatnou. Ostatní signatáři (Británie, Francie, Německo, Čína, Rusko, EU) ji chtějí zachovat, ale Írán si klade podmínky, pokud se má dohodou dále řídit. Chameneí v červnu nařídil zahájit přípravy na obnovu obohacování uranu, pokud se nepodaří dohodu uchovat při životě.

MAAE informována

Íránská organizace pro jadernou energii ve středu na své webové stránce oznámila, že znovu otevřela továrnu na výrobu hexafluoridu uranu (UF6), který se používá v centrifugách na obohacování uranu. Továrna je součástí uranového provozu v Isfahánu a kvůli nedostatku suroviny byla uzavřena v roce 2009. "Írán od (sjednání) dohody o jaderném programu v roce 2015 dovezl velké množství uranové rudy a určité množství jí vytěžil také na svém území," uvádí se v oznámení.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která je pověřená kontrolou dodržování dohody z roku 2015, ve své červnové zprávě uvedla, že ji íránská organizace pro jadernou energii informovala o úmyslu obnovit výrobu UF6.

Washington se chystá obnovit původní protiíránské sankce, první by měl zavést v srpnu a další v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám