Hlavní obsah

Írán diriguje formování nové irácké vlády

Novinky, rei
Bagdád

Irák je bez vlády od březnových voleb, ale tento stav už nemusí dlouho trvat. Podle britského deníku The Guardian se schyluje k uzavření dosud nepravděpodobné koalice dosavadního premiéra Núrího Málikího s šíitským radikálním klerikem Muktadou Sadrem, jenž žije v dobrovolném exilu v Íránu. Právě Írán má být hlavním hybatelem změn, který do jednání navíc zapojil Sýrii a radikální libanonské hnutí Hizballáh.

Článek

Irácký prezident Ajád Aláví, sekulární šíita, jehož strana volby těsně vyhrála s výraznou podporou sunnitů, obvinil Teherán z vměšování se do vnitřních záležitostí země. „Nebudu se doprošovat Íránu, aby moji nominaci schválil,“ řekl k tomu televizi al-Arabíja.

Írán podle Guardianu se svými regionálními sousedy v Sýrii a Libanonu už uzavřel dohodu, která by mohla vymanit Irák z vlivu Západu. Na jejím základě začala za dohledu nejvyšších šíitských autorit koaliční jednání Málikího s mocným radikálem Sadrem. Několik zdrojů v Iráku britskému listu potvrdilo, že Írán začal své aktivity rozvíjet počátkem září, tedy jen pár dní poté, co Spojené státy v Iráku oficiálně ukončily vlastní bojové akce.

Vyšachovat USA

Teherán nejprve Muktadovi Sadrovi, který žije v Kómu, vzkázal, aby svoji opozici vůči Málikímu přehodnotil. Sadrovy milice byly jednou z hlavních příčin narůstajícího chaosu v Iráku, dokud je Sadr v roce 2007 nestáhl. Jeho strana v březnových volbách získala přes deset procent křesel v 325členném parlamentu. Sadr dostal instrukce přímo od svého duchovního učitele. „Nemohl mu říct ne. Pak se do toho vložili Íránci,“ uvedl k tomu jeden ze zdrojů.

Následovalo vyslání Málikího vyjednavačů do Kómu. K těm se podle Guardianu připojil vysoce postavený člen libanonského Hizballáhu i šéf íránských revolučních gard. Syrského prezidenta Bašára Assada o podpoře Málikího přesvědčil osobně íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád cestou na shromáždění OSN.  Prezidenti obou zemí se po dlouhých 15 letech sešli na letišti v Damašku a podle zdrojů spolu hovořili dvě hodiny.

Koalici s Málikím měl podpořit i nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí a šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh. Ten měl mimo jiné požadovat od Málikího záruku, že poslední Američan skutečně Irák opustí do konce příštího roku, jak bylo s USA dohodnuto.

Guardian upozornil, že o povaze bezpečnostní spolupráce Washingtonu s Bagdádem v delším časovém horizontu se bude teprve jednat a USA doufají, že jim v Iráku zůstane alespoň jedna základna. Washington však varoval, že se v Iráku nebude angažovat, jestliže ve vládě zasednou sadristé.

Reklama

Výběr článků

Načítám