Hlavní obsah

Írán cvičí pro Asada šíitské milice, stěžuje si Pentagon

Washington

Írán je stále důležitějším podporovatelem syrského prezidenta Bašára Asada, tvrdí Spojené státy. Náčelník spojených štábů armády generál Martin Dempsey i ministr obrany Leon Panetta na úterní tiskové konferenci prohlásili, že Teherán cvičí šíitské milice, na které se Asad ve válce s povstalci spoléhá čím dál víc.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr obrany Leon Panetta (vlevo) a náčelní spojených štábů armády generál Martin Dempsey

Článek

„Takový průběh by zatížil každou armádu. Mají problémy se zásobováním, s morálkou,“ prohlásil na adresu syrských vládních sil po 18 měsících bojů Dempsey. Panetta dodal, že v takové situaci stupňuje svoji aktivitu Íránu, které Asadovy síly podporuje a cvičí. „Nemyslíme si, že by Írán nyní měl takovou roli hrát,“ prohlásil ministr a dodal, že syrský režim padne.

Dempsey upozornil na to, že Asad se spoléhá na letectvo. Bojové letouny a helikoptéry nadále útočí intenzivně například v Aleppu.

Zmínky o bezletové zóně

Na dotaz, zda je americká armáda zvažuje intervenci v Sýrii, odpověděl Dempsey, že USA v současnosti jednají s Jordánskem a Tureckem o vytvoření bezpečnostních koridorů kvůli neustávajícímu přílivu Syřanů prchajících před boji. „S těmi by zřejmě přišla nějaká forma bezletové zóny. Neplánujeme ale nic jednostranně,“ poznamenal generál.

Ministr Panetta ovšem v rozhovoru pro agenturu AP v pondělí řekl, že bezletová zóna v oblasti není pro USA „naléhavým tématem“.

Dempsey se také vyjádřil k prohlášení syrských rebelů, že sestřelili syrský bojový letoun. Generál pochybuje, že povstalci mají k dispozici střely země-vzduch a za pádem strojem by hledal spíše technickou závadu na stroji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rebelové sestřelili stíhačku syrské armádyVideo: Reuters

V Sýrii se bojuje od loňského března. Podle humanitárních organizací zemřelo na 21 000 lidí.

Ve středu vybuchla nálož v centru hlavního města Damašku. Terčem byla budova, v níž zasedaly armádní špičky. Exploze si vyžádala tři zraněné, informovala státní televize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám