Hlavní obsah

Irákem zmítá sektářská válka, v květnu si vyžádala tisíc obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Sektářské násilí v Iráku si vyžádalo v květnu životy 1045 lidí, uvedly v sobotu Spojené národy. Číslo výrazně překračuje bilanci z dubna, kdy v zemi zahynulo 712 lidí. Je nejvyšší od června 2008, kdy zemí ještě naplno zmítala sektářská válka mezi šíity a sunnity.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Policisté na místě čtvrtečního atentátu v Bagdádu

Článek

Většinu obětí tvoří civilisté a násilím je nejvíce postižen Bagdád. Mimo něj pak sunnitské oblasti.

Vyslanec OSN v Iráku Martin Kobler počet označil za smutný rekord a naléhal na politiky, aby začali jednat a zastavili krveprolití. Už ve čtvrtek varoval, že „systematické násilí může v Iráku propuknout v kteroukoli chvíli, jestliže všichni iráčtí vůdci se okamžitě nezapojí, aby vytáhli zemi z chaosu."

Aktuální čísla podle BBC vyvolávají obavy, že v zemi propukne občanská válka. Sektářské násilí během posledních měsíců nabylo na intenzitě a časté jsou koordinované útoky na více místech. [celá zpráva]

Podle expertů souvisí nárůst sektářského násilí se zapojením sunnitských extremistů z Al-Káidy do bojů v Sýrii. Napětí se pak přenáší i do sousedního Iráku.

[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám