Hlavní obsah

Irák kvůli korupci zrušil kontrakt s Ruskem za 84 miliard korun

Irák zrušil zbrojní kontrakt s Ruskem v hodnotě 4,2 miliardy dolarů (84 miliardy korun). Rusko se jím mohlo stát druhým největším dodavatelem zbraní do Iráku. Nákup se týkal kromě jiného bojových vrtulníků a raket. Dohoda byla podepsána za říjnové návštěvy premiéra Núrího Málikího v Moskvě.

Foto: Saad Shalash , Reuters

Vojenská přehlídka v Baghdádu (tanky Abrams pod přelétajícími vrtulníky Mi-171).

Článek

Důvodem jejího vypovězení je dle poradce irácké vlády korupce. Málikího mluvčí Alí Musáví řekl agentuře AFP: "Kontrakt byl zrušen, Když se pan Málikí vrátil z Ruska, začal mít obavy z možné korupce. Rozhodl se nechat celý kontrakt prověřit. Záležitost se právě vyšetřuje."  V případě dodání nasmlouvaných zbraní by se Rusko stalo po USA druhým největším zbrojním dodavatelem do Iráku, který se snaží vybudovat svou armádu.

Za říjnové cesty do Ruska Málikí prohlásil, že má Irák právo nakupovat zbraně od kohokoli, nemusí se nikoho ptát na radu a udílet některé zemi monopol na zbrojní dodávky. "Máme dobré vztahy s USA a Íránem... Zbraně nakupujeme podle svých potřeb," řekl.

Irák druhým největším odběratelem ruských zbraní

Největším odběratelem ruských zbraní je dle stanice Al-Džazíra Indie, Irák se mohl stát druhým po ní. Rusko dle analytiků letos vyvezlo zbraně za víc než 13 miliard dolarů, což je 19 procent ročního obchodu se zbraněmi.

Z blízkovýchodních států kupuje nejvíce ruských zbraní Sýrie. Mezi lety 2007 až 2011 zbrojní import Sýrie vzrostl o 600 procent, přičemž 78 procent z něj pocházelo z Ruska.

To je také největším dovozcem zbraní do Íránu, který přes omezení daná sankcemi v minulých třech letech nakoupil ruské zbraně za 500 milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám