Hlavní obsah

Hamás útočí na mezinárodní letiště, chce přerušit leteckou dopravu nad Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv
Aktualizováno

Palestinští radikálové z Pásma Gazy se zřejmě snaží ostřelovat Ramonovo mezinárodní letiště na jihu země, kam Izrael kvůli ostřelování Tel Avivu odklonil lety z Ben Gurionova letiště. Informovala o tom agentura AFP i zpravodajský server The Times of Israel. Podle něj se nejspíš palestinské hnutí Hamás snaží přimět Izrael, aby zcela uzavřel letový provoz nad zemí.

Živě: Bombardování Pásma Gazy pokračujeVideo: Steadycamline, Reuters/AP

 
Článek

Hnutí Hamás ve čtvrtek uvedlo, že na druhé izraelské letiště vystřelilo „obrovskou raketu“, a vyzvalo letecké společnosti, aby „pozastavily“ všechny lety do Izraele. Raketa podle izraelského serveru dopadla poblíž města Ejlat. Právě nedaleko něj se Ramonovo letiště nachází.

KOMENTÁŘ: Viník krize v Izraeli je tentokrát jednoznačně jasný – Luděk Fiala

Komentáře

Podle serveru The Times of Israel jde zřejmě raketu, která po vypálení z Pásma Gazy na Izrael urazila největší vzdálenost – asi 250 kilometrů. Izrael ale podle agentury Reuters popřel, že by se letiště stalo terčem raketového útoku a létá se z něj normálně.

Sestřelený sebevražedný dron 

Izrael také zveřejnil video, jak jeho stíhací letoun F-16 sestřelil palestinský „sebevražedný dron“, tedy bezpilotní letoun naložený výbušninami. „Pohyb bezpilotního letounu byl monitorován od chvíle přechodu hranice až do dostižení,“ uvedly Izraelské obranné síly. Zveřejnily také video, jak dron zachytil radar stíhačky a zaměřil ho. Hamás od propuknutí konfliktu vypustil několik takovýchto dronů, o nichž tvrdí, že byly vyrobeny v pásmu Gazy.

Izraelská armáda ve čtvrtek večer oznámila, že bombardovala „operační byt”, který využíval šéf programu dronů v Hamásu Sámir abú Daka. Ten se stal terčem útoku už v roce 2014.

Izrael také zaútočil na středisko tajné služby Hamásu, kde se údajně nacházely desítky lidí. Údajně šlo o čtyři byty.

Netanjahu odmítl nabídku Hamásu na příměří, píše izraelský deník

Zahraniční

Izrael už kvůli ostřelování odklonil lety z Ben Gurionova letiště poblíž Tel Avivu na letiště na jihu země, koncipovaného jako alternativa v době ozbrojených konfliktů.

Foto: Hatem Moussa, ČTK/AP

Rakety odpálené z Pásma Gazy.

Letecké společnosti British Airways, Lufthansa, Iberia a Virgin Atlantic zrušily veškeré lety do Tel Avivu, poté co tak učinily Delta Air Lines a American Airlines. Agentura AFP ve čtvrtek napsala, že společnosti American Airlines a United Airlines zastavily lety do Izraele nejméně do 15. května

Izraelská krize: Lynčování Arabů i Židů, mrtvé dítě a 1500 vypálených raket

Blízký a Střední východ

Hamás odpálil přes 1500 raket

Palestinské hnutí Hamás Izrael z Pásma Gazy ostřeluje od pondělí. Radikálové  během několika dní vypálili přes 1500 raket. Dalších 350 raket se podle armády nepodařilo odpálit a stovky jich zneškodnil izraelský obranný systém Iron Dome (Železná kupole). Židovský stát odpovídá leteckými útoky na cíle Hamásu, ten však úmyslně využívá civilní infrastrukturu, aby byli mezi obětmi na straně Palestinců civilisté.

Čím pálí Palestinci a jak se jim Izrael brání

Blízký a Střední východ

Izrael ve čtvrtek oznámil, že je připraven podniknout i pozemní ofenzívu v Pásmu Gazy, zatím se k ní neuchýlil. Konflikt se už přesto přenesl i na zemi, a to v samotném Izraeli. V ulicích smíšených izraelských měst se prali Arabové a Židé a výtržníci zapalovali auta, restauraci a synagogu, píše agentura AP. Desítky lidí jsou zraněny a skoro 400 policie zatkla. Starosta smíšeného města Lod situaci přirovnal k občanské válce nebo palestinskému povstání. Bylo přerušeno vlakové spojení mezi Tel Avivem a Lodem.

Kromě Lodu nepokoje v úterý a v noci na čtvrtek zachvátily mnoho dalších měst, včetně Jeruzaléma, Haify, Tiberiasu, Akku, Bat Jamu a Umm al-Fahmu. Policie podle serveru deníku Jediot Achronot zatkla nejméně 374 lidí, některým zadrženým bylo podle ní 13 let. Desítky lidí byly zraněny. Lehce zraněno bylo také 36 policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám