Hlavní obsah

Generál Sulejmání do Bagdádu přiletěl pravidelnou linkou s hodinovým zpožděním

Cestovní plány vlivného íránského generála Kásima Sulejmáního znalo podle britské televize Sky News jen málo jeho spolupracovníků. Do iráckého Bagdádu přiletěl v pátek s hodinovým zpožděním. Poté se jeho vůz stal cílem rakety vypálené z amerického dronu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moment, kdy byla vypálena raketa na vůz generála SulejmáníhoVideo: Reuters

 
Článek

„Při uskutečnění nočního útoku v Bagdádu se čerpalo z velmi utajovaných informací od informátorů, z elektronického odposlechu, ze zprávy o pohybu letadel,“ napsal v sobotu list The New York Times s odvoláním na zpravodajce.

Poslední sekundy života generála Sulejmáního. Irácká televize ukázala záběry výbuchu

Blízký a Střední východ

Web Middle East Eye upozornil, že generál dorazil z Damašku pravidelnou linkou společnosti Cham Wings, jejíž přílet do Bagdádu se opozdil takřka o hodinu. Na Sulejmáního s doprovodem čekala dvě auta – minibus Hyundai Starex a Toyota Avalon. Jakmile se rozjela, zaútočily dva americké drony.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

„První raketa trefila Hyundai Starex vzdálený asi 120 metrů od druhého vozidla. Druhá těsně minula toyotu, která zrychlila. Třetí ukončila práci,“ podotkl web.

Foto: ČTK/AP

Portrét íránského generála Kásima Sulejmáního

USA používají bezpilotní letouny od roku 2007 v Afghánistánu. Historicky první úder zasadil stroj Reaper 28. října 2007, když odpálil rakety Hellfire proti povstalcům v oblasti Deh Ravod. Několik dní poté byly poprvé shozeny i pumy GBU-12 na pozice bojovníků Tálibánu, ostřelujících americkou pěchotu.

Budeme trestat Američany kdykoliv, kdy budou v dosahu, hrozí Írán

Blízký a Střední východ

Zabití generála Sulejmáního vyvolalo rozhořčenou reakci a hrozby ze strany Íránu a jeho spojenců. Američané tvrdí, že Sulejmání připravoval útoky na americké diplomaty a vojáky na iráckém území.

Reklama

Výběr článků

Načítám