Hlavní obsah

Extrémní sněhová bouře zasáhla syrské uprchlíky, zabránila ale bojům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Londýn

Extrémně silná sněhová bouře provázená mrazy zasáhla Blízký východ. Sníh padal v libanonském údolí Bikáa, kde jsou statisíce uprchlíků ze Sýrie. Postiženy byly i Turecko, Jordánsko, Sýrie a palestinská území. Humanitární organizace mají obavy z následků, kladem je, že bouře zabránila dalším bojům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlický tábor v Libanonu zasypal sníhVideo: Reuters

 
Článek

Syřanům, kteří museli kvůli násilnostem opustit své domovy, přinášejí velmi nízké teploty značné problémy.

„Uprchlíci v nouzových táborech trpí velkou zimou. Většina z nich zůstává ve stanech u kamen, aby se udrželi v teple,“ uvedla mluvčí komisařky OSN pro uprchlíky Lisa Abou Khalenová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Někteří smetají sníh ze střech stanů, protože se bojí, že by se pod jeho tíhou mohly zhroutit,“ popsala. Jeden ze stanů, využívaný jako škola, už spadl, uvedla BBC.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Zasněžené předměstí Damašku

Problémem je nedostatek teplého oblečení. Většina dětí má letní oděvy a některé chodí v žabkách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Se sněhem se potýkají i uprchlíci v jordánském kempu Zaatari Video: Reuters

V horách na jihu Libanonu u Ajn Džozu už našli umrzlé – dospělého Syřana a šestiletého hocha. OSN je také znepokojena situací v Jordánsku, kde rozděluje přikrývky navíc. V pásmu Gazy byli evakuováni lidé z pobřeží. Britská charitativní organizace Oxfam se bojí, že po roztátí sněhu budou tábory pod vodou.

Zima zastavila boje

Nicméně „zima je ochránila před bombardováním a boji”, uvedl Ramí Abdar Rahmán ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci monitoruje z Londýna.

Při posledních střetech v Sýrii údajně ve středu nezahynul žádný člověk. Jde o vůbec první den bez obětí za poslední tři roky, informovali syrští aktivisté.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Sníh v Jeruzelémě

V prosinci umíralo kvůli bojům průměrně každý den kolem 150 lidí. Celkem si konflikt, který začal v březnu 2011, vyžádal již více než 207 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám