Hlavní obsah

Epidemická situace v Izraeli se nelepší. Čím dál víc lidí tam na očkování kašle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Zatímco v Evropě se svádí boj o každou dávku vakcíny proti koronaviru, v Izraeli, který si zajistil dostatek očkovací látky v předstihu, zájem o vakcinaci povážlivě poklesl. Některá očkovací centra musela dokonce připravené vakcíny vyhazovat, protože nepřišlo dost lidí. Za úterý přitom v židovském státě přibylo 7919 nových případů nákazy a vláda ve středu rozhoduje o prodloužení přísného lockdownu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poloprázdné očkovací centrum vybudované v tělocvičně v izraelském Hod ha-ŠaronuVideo: Reuters

 
Článek

Izrael za úterý otestoval na 85 tisíc lidí, poměr pozitivních výsledků tak činí 9,3 procenta. V nemocnicích leží 1074 pacientů s těžkým průběhem onemocnění covid-19, z toho 292 je na ventilátorech. Počet obětí vzrostl na 4888 poté, co v úterý zemřelo dalších 31 lidí. Reprodukční číslo v pondělí překonalo 1,0.

Devítimilionový Izrael je přitom světovým lídrem v rychlosti očkování. Začal s ním 19. prosince a dosud první dávku vakcín aplikoval 3,1 milionu svých obyvatel, obě potřebné dávky vakcíny pak dostalo 1,8 milionu Izraelců. Dosavadní poznatky potvrzují, že vakcína funguje a očkovaní lidé jsou chráněni. V nemocnicích klesl hospitalizovaných seniorů, kteří jsou očkováni prioritně.

Očkování od Pfizeru po druhé dávce chrání skvěle, hlásí Izrael

Blízký a Střední východ

V pondělí večer nicméně ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že bylo naočkováno pouze zhruba 87 tisíc Izraelců za den, což je jen asi polovina oproti dosavadním denním údajům. Deník Times of Israel upozornil, že tempo očkování v zemi zpomaluje a některé zdravotní pojišťovny už zvou i lidi mimo očkovací harmonogram podle věkových skupin.

Izraelská zdravotní pojišťovna Klalit musela podle televizní stanice Channel 12 odepsat asi 1000 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech. Tuto vakcínu je nutné skladovat při velmi nízkých teplotách a po rozmrazení se musí do několika dnů aplikovat.

Klalit i další zdravotní pojišťovna Me’uchedet posílaly v posledních dnech v některých oblastech textové zprávy všem lidem, aby se přišli nechat očkovat, tedy i mladým, na něž podle harmonogramu ještě nepřišla řada.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Očkování proti koronaviru v očkovacím centru v basketbalové hale ve městě Petach Tikva.

Starosta města Lod dokonce pohrozil těm, kteří nepřijdou na očkování, že jim zakáže používání městských služeb. K takovému kroku ale nemá starosta oprávnění, připomněl list Times of Israel.

Lidé vládě nevěří

Komentář deníku Jediot Achronot vidí příčinu snižujícího se zájmu lidí o vakcínu v absolutním nedostatku důvěry veřejnosti ve vládu. Většina Izraelců, kteří jsou uvrženi do přísné a ekonomicky kruté uzávěry, se s nevolí dívá na to, jak vláda nezasahuje proti příslušníkům ultraortodoxních komunit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce ultraortodoxních židů se mačkaly jeden na druhém při pohřbu rabína.Video: AP

Ti například bez problému v rozporu s vládními nařízeními pořádají desetitisícová shromáždění při pohřbech významných rabínů a nechávají v provozu náboženské školy. Naposledy v pondělí zaplnily tisíce ortodoxních židů ulice v Jeruzalémě při pohřbu rabína Mešulama Solovejčika, který v 99 letech podlehl právě onemocnění covid-19.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Ultraortodoxní židé zaplnili ulice Jeruzaléma při pohřbu rabína Mešulama Solovejčika navzdory lockdownu.

V náboženských komunitách se přitom virus šíří nejrychleji, nicméně ortodoxní politické strany jsou tradičně důležitým jazýčkem na vahách v izraelském parlamentu.

Jednání o prodloužení lockdownu

Vzhledem k tomu, že ani přes rychlé tempo očkování a už skoro měsíc trvající lockdown se epidemická situace výrazně nelepší, schválila izraelská vláda v neděli v noci prodloužení restrikcí pohybu a ekonomické činnosti do pátečního rána. Mezinárodní Ben Gurionovo letiště zůstane pro osobní leteckou dopravu zavřené do neděle a pozemní hranice do úterý.

O možném dalším prodloužení národní uzávěry by měla vláda jednat ve středu odpoledne. Premiér Benjamin Netanjahu a ministerstvo zdravotnictví jsou pro další prodloužení o několik dní, druhá strana vládní koalice a její šéf, ministr obrany Benny Ganc, chtějí restrikce zrušit.

Očkovací kampaň a opatření proti šíření covidu-19 zřejmě ovlivní i výsledky předčasných parlamentních voleb, které se konají 23. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám