Hlavní obsah

Džihádisté táhnou na Bagdád, Irák je na pokraji nové války

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Washington

Sunnitští radikálové z Islámského státu v Iráku po středečním rychlém dobytí dalších měst ovládají území o rozloze 38 000 kilometrů čtverečních. To je oblast větší než Belgie. Podle izraelského serveru Debka se chystají udeřit ze dvou stran na hlavní město a američtí bezpečnostní experti upozorňují, že Bagdád není nedobytný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Iráčtí vojáci hromadně prchají z Mosulu do BagdáduVideo: Reuters

 
Článek

Irácký parlament jedná o vyhlášení výjimečného stavu a ve vyhrocené situaci hrozí vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr obnovením milic Mahdího armády. Země je na pokraji nové války.

Irácká odnož je součástí koalice Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), která je spojována s Al-Káidou a usiluje o vytvoření islámského emirátu na území Iráku a Sýrie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konflikt s ní nenechává klidnými sousední Írán a Saúdskou Arábii, ale ani Turecko, jehož osm desítek občanů včetně diplomatů padlo do rukou džihádistů v Mosulu.

Foto: Rewards For Justice/Handout via Reuters , Reuters

Podobizna abú Bakra Bagdádího

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan se už dal slyšet, že pokud se jim něco stane, přijde tvrdá odveta. Írán ve středu vyzval k mezinárodní akci proti postupujícím radikálům. Irák už požádal o vzdušnou podporu americkou armádu. [celá zpráva]

Bleskový postup

Síly ISIL ve středu rychle pronikly ze severu až k Sámaře, vzdálené od hlavního města Bagdádu zhruba 130 kilometrů. Od prosince mají také pod kontrolou Fallúdžu ležící od metropole jen necelých 60 kilometrů.

Radikálové kontrolují severní a západní regiony a kromě jiného také hlavní hraniční přechod do Sýrie a největší ropnou rafinérii v Bajdží. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Vypálené vojenské auto východě od Mosulu

Jejich postup je překvapivě rychlý vzhledem k tomu, že mají podle odhadů k dispozici nanejvýš 6000 bojovníků. Druhé největší město Mosul s půl druhým miliónem obyvatel padlo, i když ho měly bránit dvě armádní divize.

Džihádisté se tak mimo jiné zmocnili 260 nových obrněných vozidel, což je množství, které vystačí pro celou divizi.

Tažení na metropoli

Podle zdrojů serveru Debka zformoval velitel ISIL abú Bakr Bagdádí ve středu v noci dvě úderné skupiny, které mají zaútočit na Bagdád.

Jedna má vyrazit z Tikrítu, rodného města exprezidenta Saddáma Husajna, které padlo ve středu, směrem na Tádží, které je jen necelých 30 kilometrů severně od irácké metropole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Iráčtí vojáci v civilu opouštějí základnu v TikrítuVideo: Reuters

Druhá se má vydat z Túz Chúrmatli, jež se nachází rovněž na severu, zhruba 50 kilometrů jižně od Kirkúku. V týlu, směrem od íránských hranic, je má chránit skupina, která dostala za úkol upevnit kontrolu nad východní provincií Dijála.

Proti ISIL na severovýchodě stojí totiž ještě Kurdové, jejichž síly ve čtvrtek oznámily úspěšné dobytí Kirkúku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Udrží se Bagdád?

Šíitský premiér Núrí Málikí slibuje, že nynější neúspěchy jsou jen přechodnou fází a armáda podle něj dobude ztracené pozice zpět. Požádal proto parlament o vyhlášení výjimečného stavu, během něhož by měl širší pravomoci.

V současnosti se vláda soustředí na udržení mocenského centra Bagdádu. K jeho obraně jsou připraveny nejméně dvě divize a šest mechanizovaných brigád, tedy zhruba 50 000 vojáků ze zhruba miliónové irácké armády.

Komentátoři k tomu poznamenávají, že podobnou převahu měly vládní síly i v Mosulu, z něhož ale nakonec většinou bez boje prchly.

Foto: ČTK/AP

Stany uprchlíků u Irbílu

Vojenské a zpravodajské zdroje Debky upozornily, že tažení ISIL má kromě útočného také povstalecký charakter, protože nabírá příznivce z řad sunnitů zklamaných působením vlády s převahou šíitů.

Sunnité tvoří zhruba třetinu z 35 miliónů obyvatel Iráku a v regionu jich žije 12 až 14 miliónů. Izraelci zaznamenali sunnitské milice, které s Al-Káidou neměly co do činění ani během americké okupace, dokonce ještě ani loni, když začala ISIL sílit. Podle Debky v nich působí nejen zklamaní členové armády, ale i stoupenci strany Baas bývalého diktátora Saddáma Husajna.

S postupem na jih a Bagdád se dá očekávat silnější odpor většinových šíitů. O mobilizaci milic uvažuje vlivný duchovní Muktada Sadr, o němž se spekulovalo, že při popravě Husajnovi osobně uvazoval smyčku na krk. Jeho Mahdího armáda stála za velkým množstvím ztrát americké armády a Američané později za zklidnění poměrů do velké míry vděčili dohodě se Sadrem. Ten nyní kritizuje vládu a armádu za nečinnost a neschopnost zakročit.

Podle amerických bezpečnostních expertů není ale Bagdád nedobytný.

„Určitě je zranitelný,“ citoval deník The Washington Post bývalého amerického poradce při irácké bezpečnostní radě Raoula Alcalu. „V Bagdádu je více vojáků, ale to neznamená, že není propustný,“ poznamenal Alcala.

Podle washingtonského Institutu pro válečná studia by mohli útočníkům pomoci jejich příznivci v okolí města.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

„Pokud boje dosáhnou k Bagdádu, bude těžké se vyhnout úplné sektářské válce,“ napsal Washington Post.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám