Hlavní obsah

Důsledně a pragmaticky. Islámský stát funguje podle plánu Husajnova důstojníka

Islámský stát je organizace vybudovaná podle pečlivě vypracovaného plánu bývalého plukovníka tajné služby iráckého exprezidenta Saddáma Husajna. Využívá sice náboženského zápalu svých stoupenců, ale jeho účelem je koncentrace moci v rukou jejího vedení, které nejenže postupuje podle plánu, ale neváhá ani bezskrupulózně rušit či navazovat nová spojenectví. Napsal to německý magazín Der Spiegel, který měl možnost vidět plány dnes už zesnulého Husajnova důstojníka.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník Islámského státu v Sýrii

Článek

„Nikdy jsme přesně nevěděli, kdo to proti nám sedí,“ popsali magazínu povstalci v severní Sýrii Sámira Abd Muhammada Chlifávího alias Hadžího Bakra, který přišel o život loni v lednu při přestřelce v Tal Rifaatu, ve vesnici, v níž zřídil koncem roku 2012 svoji základnu. Ani ti, kdo ho zabili, netušili, že zabili hlavního stratéga Islámského státu, napsal Spiegel.

Zjistili to poté, co v domě, který si pronajal, našli podrobné plány, jak zorganizovat nové hnutí, jak získávat přívržence, s jejichž pomocí by se postupně ovládla část Sýrie, jež by se stala opěrným bodem pro tažení v Iráku. Spiegel uvedl, že měl možnost vidět 31 stránek plánů, které neopomíjely ani detaily a dopodrobna rozepisovaly, jak zbudovat organizaci, která by sice využívala náboženského přesvědčení svých stoupenců, ale zakládala by se hlavně na špionáži a teroru za účelem uchvácení území a moci.

„Svým způsobem jsou tyto dokumenty zdrojovým kódem nejúspěšnější teroristické armády v novodobých dějinách,“ komentoval Spiegel a dodal, že v Sýrii informace několik měsíců prověřoval a doplňoval. Zjistil, že Bakrovy plány byly důsledně dodržovány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát ukázal kurdské zajatce jako zvířata v klecíchVideo: Reuters

Dědictví po Saddámovi a Američanech

Pečlivost, s jakou byly plány rozpracovány, nepřekvapí, uváží-li se, že je vypracovával plukovník obávaného bezpečnostního aparátu exprezidenta Husajna.

Důvodem bylo odstavení Bakra a jemu podobných americkým správcem Paulem Bremerem po invazi Američanů do Iráku. „Byl nacionalista, ale ne islamista,“ popsal Bakra jeden irácký novinář. Dodal, že Bakr byl inteligentní a skvělý logistik. Když ale Bremer výnosem v květnu 2003 Husajnovu armádu rozpustil, ocitl se bez práce a zahořkl.

Podobně na tom byly tisíce zkušených sunnitských příslušníků bezpečnostních útvarů, kteří se začali organizovat v utajení. „Amerika si stvořila nejzatrpklejšího a nejschopnějšího nepřítele,“ napsal Spiegel.

Bakr působil v západní provincii Anbár, jejíž velkou část Islámský stát posléze dobyl. Potkal se tam i s jordánským teroristou Abú Músou Zarkávím, jehož Američané v roce 2006 zabili. Možná, že tady jsou kořeny myšlenky spojit strategické plánování s fanatickou vírou. V Bakrovi ji mohlo posílit i věznění v letech 2006 až 2008. Američané ho drželi i v nechvalně proslulém Abú Ghrajbu.

O dva roky později Bakr se skupinou dalších bývalých příslušníků tajné služby ustanovili duchovního Abú Bakra Bagdádího emírem Islámského státu. Když pak v sousední Sýrii vypuklo protivládní povstání, otevřela se cesta k naplňování plánu.

Povstání v Sýrii bylo příležitostí

Bakr si Tal Rifaat severně od Halabu (Aleppa) podle Spiegelu nevybral náhodou. Mnoho místních se v 80. letech vydalo za prací do zemí Perského zálivu, především Saúdské Arábie, a část z nich se vrátila s radikálními názory a kontakty na podobně smýšlející osoby.

Cesta k moci vedla přes islámskou organizaci Dawa, která s předstihem v oblasti otevírala jedno zastoupení za druhým. „Říkali jen, že jsou bratři. O Islámském státu nepadlo jediné slovo,“ uvedl svědek z města Rakka, které je teď baštou radikálů. Další o kanceláři organizace ve městě Manbidž řekl: „Zpočátku jsem si jí ani nevšiml. Vítali každého. Netušili jsme, že nás může ohrožovat ještě někdo jiný než režim. Až když v lednu (2012) propukly boje, dozvěděli jsme se, že Daíš (arabský akronym Islámského státu) má pronajatých několik bytů, kde mohl přechovávat zbraně a své muže“.

Mezi lidmi, kteří přišli na besedu, se vytipovávali informátoři, kteří měli obstarat širokou paletu údajů z místa svého bydliště - seznamy vlivných rodin, jména jednotlivců, kteří v nich měli hlavní slovo, zdroj jejich příjmu, názvy a velikost povstaleckých skupin v obci, jména jejich předáků, jejich politickou orientaci a jejich nezákonné aktivity podle šaríi. To vše za účelem jejich využití, anebo eliminace. Bakr zmínil i to, že by vybraní jedinci měli být oženěni s dcerami z důležitých rodin.

Měla být vystavena důsledně hierarchická organizace. Plány zmiňují nejrůznější oblasti jejího provozu, od financování přes školství po média a dopravu. Opakovaně však zmiňují potřebu dohledu a posilování pozic prostřednictvím násilí.

Dočasné příměří s Asadem

Bakr své plány zaznamenal na papír s hlavičkou syrského ministerstva obrany, ale to je podle Spiegelu víceméně jen náhoda. Extremisté se vyhraňují vůči všem včetně prezidenta Bašára Asada. Přesto s ním dočasně uzavřeli příměří, které ovšem mezitím skončilo.

Nástup džihádistů se zdál být spontánní, ale skutečnost byla podle Spiegelu jiná. Koncem roku 2012 provozoval Islámský stát v Sýrii výcvikové tábory, o rok později měl jen v provincii Halab (Aleppo) na 3000 zahraničních bojovníků. Třetina jich pocházela z Tuniska, dále početně následovali Saúdové, Turci, Egypťané, a po nich Čečenci, muslimové z evropských zemí a Indonésie.

Rakku dobyli v březnu 2013 a učinili z ní ideální město svého budoucího ideálního státu. Bojovníci, kteří od IS zběhli, už dříve popsali, že každý bojovník je v době svého výcviku do Rakky na chvíli dopraven, aby se povzbudil atmosférou ukázkového města na Eufratu. Hnutí v něm zřídilo řadu veřejných organizací, oponenty však čekal teror, únosy a vraždění. Sedmnáctého října 2013 vedení využilo své informační zdroje. Svolalo setkání tří set duchovních, právníků a dalších veřejných osob, z nichž pak většina beze stopy zmizela.

Do konce roku bylo hnutí na vzestupu a nenarazilo na významný odpor také proto, že opozice byla roztříštěná a navíc se soustřeďovala na boj s Asadem. Nakonec jim v prosinci došlo, že se musí spojit proti nové hrozbě. Do místních koalic dokonce vstoupila i radikální Fronta an-Nusra. Islámský stát ztratil taktickou výhodu a během následujících několika týdnů přišel o rozsáhlá území. Podle Spiegelu dokonce málem padlo i město Rakka.

Po Novém roce ale byl Islámský stát z nejhoršího venku. Ryze pragmaticky se s Asadovým režimem dohodl na neútočení, napsal německý magazín. Takže v lednu loňského roku syrské letectvo bombardovalo výlučně pozice ostatních povstalců a Islámský stát navzdory prohlášením o tažení proti šíitským odpadlíkům od víry neútočil na vládní síly, zatímco proti ostatním povstalcům během pár týdnů vyslal více sebevražedných útočníků než proti armádě v celém předchozím roce.

Nic podle Spiegelu nedemonstruje taktický kalkul džihádistů lépe než osud 17. divize syrské armády na základně u dobyté Rakky. Radikálové ji chvíli ponechali stranou svého zájmu, takže syrské letectvo mohlo stále základnu využívat pro doplňování paliva.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

V následujícím roce ale extremisté zahájili také tažení v Iráku a byli úspěšní. Když dobyli druhé největší město Mosul a zmocnili se velkého množství moderních zbraní dodaných Američany, získali pocit, že už Asada nepotřebují, základnu dobyli a vojáky, kteří nestačili utéct, zajali a demonstrativně povraždili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám