Hlavní obsah

Dubajskou princeznu Latífu vězní otec, nechal ji unést

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Poté, co se dubajská princezna Latífa pokusila před třemi lety neúspěšně utéci ze země, vězní ji její rodina. Podařilo se jí odeslat několik videí, v nichž tvrdila, že ji při pokusu o útěk na člunu dopadly indické speciální síly a zdrogovaly ji, uvedla stanice BBC. V poslední době však už žádná další videa neposlala a přátelé žádají OSN o zásah, protože se bojí o její život.

Foto: Profimedia.cz

Tiina Jauhiainenová drží symbolickou zlatou klec s fotografií princezny Latífy

Článek

Nyní 35letá Latífa po několik měsíců natáčela videa v koupelně vily, kde ji drží, jediné místnosti, kde se mohla zamknout. Nahrála je na telefon, který se podařilo do vily propašovat. Ve videích uvedla, že se rvala s vojáky, kteří ji vytáhli ze člunu, a jednoho kousla do paže, až křičel. Když dostala uklidňující léky, ztratila vědomí.

Probudila se až v Dubaji, kam ji převezli soukromým letadlem. Držena byla o samotě bez přístupu k lékařům nebo k právníkům. Vila byla bez oken, dveře zamřížované a budova byla hlídána policií.

Stanici BBC se podařilo nezávisle ověřit detaily o místě pobytu princezny.

Videa poskytla stanci BBC její blízká přítelkyně, finská instruktorka capoeiry Tiina Jauhiainenová, bratranec z matčiny strany Marcus Essabri a aktivista David Haigh, kteří všichni stojí za kampaní Free Latifa. Uvedli, že rozhodnutí zveřejnit její výpovědi bylo obtížné, ale že se obávají o její bezpečnost.

Útěk na lodi

Latífa, které je nyní 35 let, chtěla utéci už od svých šestnácti let, ale plán se jí podařilo uskutečnit až poté, co se v roce 2011 setkala s francouzským obchodníkem Hervém Jaubertem. Při útěku jí 24. února 2018 pomáhala Jauhiainenová. Obě použily nafukovací člun a vodní skútr, aby se dostaly do mezinárodních vod, kde čekal na jachtě plující pod americkou vlajkou Jaubert. O deset dní později u Indie na jachtu zaútočili příslušníci dubajských speciálních sil. Jauhiainenová vypověděla, že kouřovými granáty ji a princeznu vypudili z koupelny v podpalubí a mířili na ně zbraněmi. Latífu pak odvezli do Dubaje.

Jauhiainenová a členové posádky jachty byli drženi 14 dní ve vazbě v Dubaji, než byli propuštěni. Indická vláda nikdy nekomentovala svou roli v případu.

Vládci Dubaje uprchla žena. Na cestu si přibalila skoro miliardu

Zahraniční

Ještě před útěkem Latífa natočila video, které bylo zveřejněno po jejím dopadení. V něm říká: „Pokud se díváte na toto video, není to dobré, protože jsem buď mrtvá, nebo ve velmi zlé situaci.“

Krutý šajch

Loni v březnu britský soud dospěl k závěru, že dubajský vládce šajch Muhammad Rašíd Maktúm, který je také premiérem Spojených arabských emirátů, zosnoval únosy svých dvou dětí a zastrašoval svou bývalou ženu, jordánskou princeznu Háju. Ta utekla do Británie, protože se bála o osud svých dětí. Dceru Džalílu chtěl šajch provdat za saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Dubajský vládce šajch Muhammad bin Rašíd al-Maktúm s bývalou manželkou, jordánskou princeznou Hájou.

Hája se na začátku roku 2019 začala i zajímat o osud svých nevlastních dcer Šamsy a Latífy. Na to jí začal šajch vyhrožovat a pak se s ní rozvedl na základě práva šaría, aniž by jí o tom dal vědět. Obrátila se na britský soud, protože princezna Šamsa byla unesena v roce 2000 na ulici v Cambridgi, když jí bylo 19 let, a stále je vězněna v Dubaji.

Dubajský emír a premiér SAE organizoval únosy svých dětí a vyhrožoval ženě

Evropa

Pomoci Latífě se snažila bývalá vysoká komisařka OSN pro lidská práva a bývalá irská prezidentka Mary Robinsonová, která v prosinci 2018 odletěla do Dubaje na žádost Háji. S Latífou se sešla. Šajch tvrdil, že princezna Latífa trpí bipolární poruchou, což nebyla pravda. Robinsonová uvedla, že se Latífy neptala na její situaci, aby jí „neprohloubila trauma“. Po setkání ministerstvo zahraničí Spojených arabských emirátů zveřejnilo snímek Latífy s Robinsonovou, aby ukázalo, že je princezna je v pořádku. „Byla jsem oklamána, když se fotografie zveřejnily,“ řekla a dodala: „Dál se velmi obávám o Latífu. Myslím, že by se to mělo vyšetřovat.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám