Hlavní obsah

Do Sýrie se z Náhorního Karabachu vrátilo 900 bojovníků

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Do Sýrie se v několika vlnách vrátilo 900 syrských bojovníků, kteří se účastnili války o Náhorní Karabach na ázerbájdžánské straně. Oznámila to ve středu syrská exilová organizace (SOHR) monitorující dění v Sýrii. Turecko i Ázerbájdžán jejich nasazení popíraly. Boje o Náhorní Karabach ukončila 10. listopadu dohoda o příměří, kterou zprostředkovalo Rusko.

Foto: Aziz Karimov, Reuters

Ázerbájdžánský voják na obrněném transportéru v Náhorním Karabachu

Článek

V několika vlnách jich už dorazilo 900, oznámil SOHR. „Další skupiny budou následovat. Do Ázerbájdžánu bylo vysláno celkem 2580 bojovníků,” sdělil šéf SOHR Abdar Rahmán. Podle jeho informací v boji zahynulo 293 z nich.

Bojovníci se vracejí do severní Sýrie, kterou má pod kontrolou Turecko, jde zejména o region v okolí Afrínu, Džarábulusu a Al-Bábu, uvedl SOHR.

Turecko ze syrských povstalců před pár lety utvořilo Syrskou národní armádu (SNA), kterou použilo při invazi do Sýrie s cílem získat kontrolu nad severem Sýrie, odkud vytlačilo kurdské bojovníky.

Turecko také některé tyto bojovníky vyslalo do Libye, aby podpořili mezinárodně uznávanou vládu.

V Náhorním Karabachu padlo už 150 vojáků, Macron a Pašinjan odsoudili turecké vměšování

Evropa

Ve válce o Náhorní Karabach Turecko podporovalo Ázerbájdžán. Podle Arménie, ale i francouzské tajné služby byli tito bojovníci vysláni do Náhorního Karabachu.

Ázerbájdžán jejich nasazení popíral a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je vždy dementoval.

SPECIÁL: Karabach – Bitva o Černou zahradu

Speciály

Agentura AFP citovala nejmenovaný diplomatický zdroj, podle nějž je pro zajištění stability Náhorního Karabachu nezbytné, aby odtud odešli zahraniční bojovníci. Žoldnéři byli posíláni nejen ze Sýrie, ale i z Libye, kde Turecko rovněž působí.

Reklama

Výběr článků

Načítám