Hlavní obsah

Čtvrtá dávka pro všechny dospělé, doporučili izraelští experti

Jeruzalém

Poradní skupina expertů izraelského ministerstva zdravotnictví doporučila v úterý očkovat čtvrtou dávkou proti covidu-19 všechny obyvatele Izraele starší osmnácti let. Musí ovšem uplynout pět měsíců od podání třetí dávky nebo od prodělání covidu-19. Oznámil to ministr zdravotnictví Nican Horovic.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Očkování v Izraeli

Článek

Doporučení poradního výboru ale musí být napřed schváleno ministerstvem.

Názor expertů je v rozporu s pondělním vyjádřením ministra zdravotnictví, že čtvrtou dávku zřejmě Izrael široké veřejnosti nabízet nebude. Zatím je určena pro lidi starší 60 let a pro rizikové skupiny obyvatel. Horovic v pondělí řekl v rozhlase, že rozhodnutí začít čtvrtou dávkou očkovat rizikové skupiny a seniory nebylo snadné. Na dotaz, zda se bude čtvrtá dávka nabízet ostatním, odpověděl: „Nemyslím, že k tomu dospějeme.“

Výbor doporučil očkovat všechny poté, co ministerstvo v neděli uvedlo, že čtvrtá dávka u osob nad 60 let nabízí trojnásobně vyšší ochranu proti vážnému průběhu nemoci a dvojnásobně vyšší ochranu proti nákaze variantou omikron ve srovnání s lidmi, kteří dostali třetí dávku nejméně před čtyřmi měsíci.

Izrael znovu zkrátil karanténu pro bezpříznakové nakažené

Koronavirus

Výsledky vyplývají z počáteční analýzy dat získaných od 400 000 lidí starších 60 let, kteří už čtvrtou dávku dostali, a 600 000 lidí z téže věkové skupiny, kteří mají dávky tři.

V pondělí bylo v Izraeli odhaleno 83 613 případů nákazy koronavirem, přičemž pozitivita testů byla 21,83 procenta. Aktuálně je v Izraeli nakaženo 580 369 lidí, z nichž 2256 je hospitalizováno, 845 je jich ve vážném stavu a 177 na plicní ventilaci.

Čtvrtou dávku zpochybňují i v Izraeli. Časté očkování imunitní systém unaví, varují profesoři

Koronavirus

Izrael má něco přes devět milionů občanů, z nich ukončenou vakcinaci má přes šest milionů lidí. Třetí dávku dostalo 4,4 milionu Izraelců a čtvrtou téměř 604 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám