Hlavní obsah

CIA na Blízkém východě má co dělat s dozorem Izraele

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf rezidentury CIA v Tel Avivu otevřel uzamčenou kazetu s komunikačním zařízením se svou centrálou. Překvapilo ho, že s ní někdo manipuloval. Nebyl to ojedinělý incident. Totéž zažili i jeho předchůdci. „Blízkovýchodní sekce CIA považuje Izrael podle nynějších i bývalých důstojníků za kontrašpionážní hrozbu číslo jedna,“ napsal server The Denver Post.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jiní dva mu prozradili případ agenta CIA v Izraeli, který po návratu do bytu našel přeskládané věci v mrazáku – jemný vzkaz, že je pod úporným dohledem, byť obě země pojí těsné spojenectví.

„Je to složitý vztah. Oni mají své zájmy, my zase své,“ řekl bývalý tajný agent Joseph Wippl, který nyní v CIA vede oddělení pro vztahy s Kongresem.

Úřad izraelského premiéra minulý víkend na zaslaný dotaz zprávu o sledování Američanů odmítl. Je však zřejmé, že USA a Izrael mají rozpory. Momentálně o použití síly proti Íránu nebo o dalším osídlování okupovaných palestinských území.

„Izrael byl rovněž zapojen ve špionážních kauzách stíhaných v USA, v kárných řízeních s důstojníky CIA, a byl za prezidenta George W. Bushe rovněž obviňován ze smrti důležitého špióna působícího v Sýrii pro CIA,“ napsal The Denver Post.

Upozornil, že Izrael disponuje vysoce vyspělými službami, které se vyrovnají americkým technickým vybavením i náborem členů. Kromě toho má Izrael styky s nejvyššími místy americké vlády ve vojenských a zpravodajských kruzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám