Hlavní obsah

Britský tanker se srazil s menší lodí, tvrdí Íránci po zadržení plavidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Washington/Teherán

Britská vláda má velké obavy z nepřijatelných akcí Íránu, uvedla mluvčí kabinetu poté, co Íránské revoluční gardy v pátek zadržely britský tanker Stena Impero. Podle Britů jde o jasné porušení mezinárodního práva na volnou plavbu. Íránci zadržení lodě vysvětlovali nerespektováním námořního práva. Podle íránské tiskové agentury Fars se tanker srazil s menší rybářskou lodí a nechtěl jí pomoci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránská státní televize odvysílala záběry zadrženého britského tankeruVideo: AP

 
Článek

„Poradili jsme britským lodím, aby se dočasně vyhnuly této oblasti,“ uvedla také mluvčí vlády.

Měla na mysli Hormuzský průliv, kde byl tanker zadržen a jímž se dopravuje asi pětina vytěžené ropy, denně asi 17,4 milionu barelů. V posledních měsících se tam stalo šest tankerů terči útoků, k nimž byly zřejmě použité přísavné miny. Íránci se tam už jeden britský tanker pokoušeli zadržet a též tam sestřelili americký špionážní dron RQ-4 Global Hawk. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Íránci zadržený britský tanker Stena Impero

Íránu pohrozil i britský ministr zahraničí Jeremy Hunt: „Jsme si jisti, že pokud se situace nevyřeší rychle, přijdou vážné následky. Nehledáme vojenské řešení, ale diplomatickou cestu k řešení situace. Jsme si jisti, že musí být vyřešena.”

Foto: Christine Chan, Reuters

Trasa britského tankeru Stena Impero v Hormuzském průlivu, který byl zadržen íránskými revolučními gardami

Íránská tisková agentura Fars, která je napojená na revoluční gardy, uvedla v sobotu, že britský tanker Stena Impero měl před zadržením v Hormuzském průlivu nehodu s rybářskou lodí a zřejmě jí nechtěl pomoci. „Dostali se do nehody s íránským rybářským člunem... Když tento člun vyslal tísňový signál, plavidlo plující pod britskou vlajkou to ignorovalo,” citovala agentura Reuters ze zprávy Fars vyjádření šéfa úřadu spravujícího přístavy v provincii Hormozgán Alláhmoráda Afifipúra.

Odpovědný činitel jí sdělil, že všech 23 členů mezinárodní posádky tvořené Indy, Rusy, Lotyši a Brity je v přístavu Bandar-Abbás, kde musel tanker zakotvit. Posádka na palubě podle něj zůstane, dokud neskončí vyšetřování.

Foto: Reuters

Druhým zadrženým tankerem byl MV Mesdar

Firma Stena Bulk, které loď patří uvedla, že loď plula v „naprostém souladu s veškerými navigačními a mezinárodními předpisy“ a v době zadržení plula v mezinárodních vodách.

Podle Hunta ji obklopily čtyři íránské čluny a vrtulník a donutily ji plout do íránských vod.

Írán v pátek zadržel v Hormuzském průlivu dva ropné tankery. Druhým byl MV Mesdar plující pod vlajkou Libérie. Ten ale byl záhy propuštěn a odplul z íránských výsostných vod. [celá zpráva]

Odveta za zadržení íránského tankeru

Britský tanker byla zadržen ve stejný den, kdy gibraltarský soud rozhodl, že íránský tanker Grace 1, který byl zadržen britským komandem u Gibraltaru 4. července pro podezření, že veze ropu do Sýrie [celá zpráva], bude zadržován ještě další dva týdny až do 15. července.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Brity zadržený íránský supertanker Grace 1

Už po zadržení Grace 1 Írán uvedl, že odvetou bude muset být zadržení britského tankeru. Člen sboru poradců ajatolláha Chameneího Mohsin Rezaei už 5. června varoval na Twitteru: „Jestliže Británie nepropustí íránský ropný tanker, je povinností našich úřadů zadržet britský tanker.”

Unést britský tanker Bitish Heritace se Íránci pokusili 11. července, ale tehdy jim v tom zabránila doprovodná fregata HMS Montrose. [celá zpráva]

Foto: US Navy, Reuters

Britská fregata HMS Montrose

Spojené státy vyzývají k vytvoření koalice zemí, které by lodím plujícím v průlivu poskytovaly doprovod, ale zatím marně. Některé země se do ní nechtějí zapojit a hledají jiná řešení, což je případ Britů a Francouzů, další upozorňují, že v průlivu nelze každou loď doprovázet, protože je přeplněný. [celá zpráva]

Americký prezident Donald Trump po zadržení tankeru oznámil, že bude jednat s Brity. Současně dal podel serveru radiofarda.com najevo, že jeho rozhodnutí vypovědět jadernou smlouvu s Íránem, což vyvolalo stávající napětí, bylo správné, protože to byla krátkodobá smlouva a se zeměmi jako je Írán jsou potřeba smlouvy na padesát či sto let.

Američtí vojáci do Sadské Arábie

Spojené státy vysílají do Saúdské Arábie rakety Patriot PAC 3 a vojenskou jednotku o 500 mužích, informovala v sobotu agentura Reuters. Pentagon už v červnu oznámil, že vyšle na Blízký východ 1000 vojáků, až dosud však neuvedl, kde budou jednotky rozmístěny. [celá zpráva]

„Přesun vojsk poskytne dodatečné odstrašení a zajistí schopnost bránit naše ozbrojené síly i zájmy v regionu před sílícím a reálným nebezpečím," uvedlo v prohlášení velitelství armády.

Foto: Reuters

Dvaadvacet strojů F-22 Raptor odlétá Virginie na katarskou základnu Al-Udajd

Přední činitel Pentagonu agentuře AP sdělil, že na leteckou základnu jižně od saúdské metropole Rijádu už dorazili první američtí vojáci spolu se systémem protiletecké obrany Patriot PAC 3. Kontingent má připravit podmínky pro rozmístění letadel a 500 vojáků do konce léta. Podle serveru BBC má ze základny operovat letka stíhaček F-22 Raptor.

Reklama

Výběr článků

Načítám