Hlavní obsah

Íránci se pokusili zablokovat britský tanker

Londýn/Washington/Teherán
Aktualizováno

Íránské rychlé čluny se ve středu pokusily v Hormuzském průlivu zastavit britský tanker British Heritage. Jejich akci odvrátila britská válečná loď HMS Montrose, uvedlo ve čtvrtek britské ministerstvo obrany podle stanic Sky News a BBC. Zřejmě šlo o odvetu za zadržení íránského tankeru Brity u Gibraltaru.

Foto: ČTK/AP

Britská fregata HMS Montrose (vpravo) doprovází na archivním snímku jinou loď.

Článek

Íránské čluny se k tankeru přiblížily a nařídily mu změnit kurs a zastavit na hranici íránských teritoriálních vod, uvedli američtí představitelé podle CNN. Nad lodí přelétávalo americké letadlo a incident natáčelo. Proti íránským člunům musela zasáhnout britská fregata, která doprovázela tanker a plula za ním. Zaujala pozici mezi čluny a tankerem a přiměla Íránce odplout. Zamířila na ně děla. Fregata je vybavena 30mm kanony, které jsou určeny právě k ničení rychlých člunů.

K incidentu došlo podle stanice BBC nedaleko sporné oblasti u ostrova Abú Musa. Loď však zůstala v mezinárodních vodách.

Foto: US Navy, Reuters

Britská fregata HMS Montrose

„V rozporu s mezinárodním právem se tři íránské lodě pokusily v Hormuzském průlivu zablokovat cestu obchodní lodi British Heritage,“ uvedl britský vládní mluvčí. „HMS Montrose byla donucena zaujmout pozici mezi íránskými loděmi a British Heritage a slovně varovat íránské lodě, které se pak obrátily.“

„Tato akce v nás vzbudila obavy a pokračujeme v naléhání na íránské úřady, aby deeskalovaly situaci v regionu,“ dodal mluvčí.

Zřejmě šlo o odvetu za zadržení íránského tankeru Grace 1 s ropou do Sýrie u Gibraltaru. Írán to označil za krádež.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Brity zadržený íránský supertanker Grace 1

Teherán varoval, že zadržení tankeru povede k odvetným akcím. Člen sboru poradců ajatolláha Chameneího Mohsin Rezaei už 5. června varoval, na tweetu: „Jestliže Británie nepropustí íránský ropný tanker, je povinností našich úřadů zadržet britský tanker.”

„Vy jste zavinili, že nepanuje bezpečí, a vy později ponesete následky,“ vzkázal v úterý Britům íránský prezident Hasan Rúhání. „Nyní jste tak bezmocní, že když jeden z vašich tankerů chce plout v oblasti, musíte k jeho doprovodu použít své fregaty, protože jste vystrašení.“

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Hormuzský průliv

Íránské revoluční gardy popřely, že by došlo k jakékoli konfrontaci, s tím, že kdyby dostaly rozkaz zadržet jakékoli lodě, vykonaly by jej hned: „Nebyly tam žádné střety se spojeneckými loděmi, a zvláště ne s anglickými.“

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Rychlé čluny íránských revolučních gard v Hormuzském průlivu

Agentura FARS, které je spojena s Revolučními gardami, uvedla v tweetu, že Revoluční gardy popírají tvrzení amerických zdrojů, že se pokoušely zajmout britskou loď.

„Britský tanker zjevně projel. Tím, co říkají, chtějí jen vyvolat napětí. Tato tvrzení nemají žádnou hodnotu," citovala agentura ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa.

Poslední incident ukazuje, jak důležitá je americká snaha ustavit alianci, která bude zajišťovat svobodu plavby a bezpečnost vod v Hormuzském průlivu a v průlivu Báb al-Mandáb. Americký náčelník štábu o ní informoval v úterý. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám