Hlavní obsah

Porušení sankcí: Britové zadrželi u Gibraltaru supertanker s ropou pro Sýrii

– Gibraltar

Britské námořnictvo zadrželo u Gibraltaru íránský tanker Grace 1, který zřejmě vezl ropu na zpracování do syrské rafinérie Banias v přístavu Tartús, neboť Sýrie je od roku 2014 pod sankcemi EU, uvedla stanice BBC. Británie na žádost gibraltarské správy vyslala do oblasti třicet námořníků, kteří pomohli se zadržením lodě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržený tanker Grace 1Video: Reuters

 
Článek

Supertanker byl i s nákladem zadržen ve čtvrtek ráno. Britské ministerstvo obrany uvedlo, že akce se obešla bez většího incidentu. Námořníci, kteří využili i vrtulníky, nemuseli podle televize Sky News vypálit ani jednu ránu.

Íránský tanker plul pod panamskou vlajkou z Íránu. U Gibraltaru se octl zřejmě proto, že musel obeplout africký kontinent vzhledem k tomu, že by nebyl vpuštěn do Suezského průplavu. Pokud by ropa na palubě byla íránská, znamenalo by to zároveň porušení amerických sankcí na vývoz íránské ropy.

Foto: Reuters TV, Reuters

Tanker Grace 1 u Gibraltaru

„Měli jsme důvod být přesvědčeni, že Grace 1 vezla náklad ropy do rafinérie Banias,“ řekl předseda gibraltarské správy Fabian Picardo a ocenil odvahu britských námořníků zasahujících na rychlých gumových člunech. Do akce byla zapojena také místní policie v počtu šestnácti příslušníků a také celní a přístavní úřad.

Tehrán si předvolal britského velvyslance

Írán si kvůli „nezákonnému zabavení“ tankeru předvolal britského velvyslance v Teheránu, uvedl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musaví.

Podle španělského ministra zahraničí Josepa Borrella zadržely britské úřady tanker u Gibraltaru na žádost Spojených států. Borrell také řekl, že Španělsko zvažuje důsledky operace, protože tanker byl zadržen ve vodách, které považuje za své, uvedla ČTK.

Foto: Reuters

Zadržený tanker Grace 1 s ropou, která se měla zřejmě dostat do Sýrie.

Rafinérie Banias je součástí syrské korporace pro rafinování a distribuci ropných produktů, která spadá pod syrské ministerstvo ropného průmyslu. Podle EU zařízení poskytovalo finanční podporu syrské vládě, na kterou byly uvaleny sankce kvůli tomu, že nepřiměřeně tvrdě zasahovala proti vzbouřencům, kteří se proti ní postavili v roce 2011.

Foto: Reuters

Supertanker Grace 1 u Gibraltaru

Reklama

Výběr článků

Načítám