Hlavní obsah

Bašta syrských alávitů vzdoruje útoku povstalců, Asadovi vojáci ustupují

Damašek/Canberra

Při raketovém útoku na syrské přímořské město Latákíja bylo ve čtvrtek zraněno několik lidí. Město a celá provincie je baštou syrského vedení. Podle agentury SANA útok způsobil také materiální škody.

Foto: Reuters

Syrští vzbouřenci připravují minomet k palbě na Latákíju

Článek

Latákíja, která je srdcem syrských vládnoucích alávitů, byla dosud útoků ušetřena. V posledních dnech se k ní ale začala přibližovat fronta. Syrská armáda potýkající se s nedostatkem lidí tento týden ustoupila na další obrannou linii před radikály, jež vede fronta an-Nusra napojená na al-Káidu.

Podle syrské organizace ochránců lidských práv (SOHR), která situaci sleduje z Londýna, rakety dopadly do centra Latákíje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Radikálové do bojů nasadili početné jednotky, které jsou nyní asi dva kilometry od Džarínu na pláni Sahl al-Gháb, kde má armáda důležitou základnu. Právě tuto planinu, která leží východně od pobřeží chránícího pobřeží, nyní armáda brání.

Prezident Bašár Asad v červenci přiznal, že armáda postrádá vojáky a musí ustupovat, aby chránila strategická místa. Má pod kontrolou asi čtvrtinu území s polovinou obyvatel.

Syrský konflikt trvá od jara 2011 a zemřelo při něm na 250 000 lidí. Kromě opozice, která chce svrhnout režim prezidenta Bašára Asada, v něm bojují na svých vlastních frontách islámští radikálové z An-Nusry a Islámského státu (IS), kteří mají navzájem odlišné cíle.

Austrálie zvažuje zapojení do války 

V Sýrii kromě opozice bojují i radikálové z Fronty an-Nusra a Islámského státu. Na severu je do bojů proti nim zapojena mezinárodní koalice, která se snaží ze vzduchu omezit vliv IS. K tomuto boji se připojilo Turecko a z jeho základny v Incirliku začaly nyní k útokům na IS létat americké stíhačky a bezpilotní letadla.

Australský premiér Tony Abbott ve čtvrtek řekl, že Austrálie uvažuje o vstupu do bojů proti IS v Sýrii. Od října proti této organizaci bojuje v rámci koalice v Iráku a její letadla vzlétají ze základny v Dubaji.

Na žádost irácké vlády poslala Austrálie do Iráku také své vojenské poradce a cvičitele. V Sýrii je situace právně komplikovanější, jelikož tamní vláda k útokům nedala svolení ani nepožádala o pomoc v boji.

„Rozhodnutí zatím nepadlo, ale nehodlám zastírat, že se tato kampaň vyvíjí mimořádně dobře. I když jsou právní podmínky jiné, ať jsou nálety proti IS vedeny v Iráku, nebo v Sýrii, morální důvody k nim jsou stejné,” řekl Abbott.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám