Hlavní obsah

Atentátník v Bulharsku byl člen Hizballáhu

– Jeruzalém/New York

Americké tajné služby potvrdily listu New York Times, že sebevražedný atentátník, který zabil pět Izraelců v autobusu v Bulharsku, byl členem libanonského militantního šíitského hnutí Hizballáh, které je podporováno Íránem. Pět obětí bylo v pátek převezeno do Izraele, kde byli pohřbeni.

Foto: ČTK/AP

Rakve s oběťmi atentátu na telavivském letišti

Článek

Dva američtí představitelé listu The New York Times řekli, že útok podnikla bulharská buňka Hizballáhu, nechtěli ale sdělit žádné podrobnosti. Jen dodali, že krvavý útok byl odvetou za zabití íránských jaderných vědců, z jejichž vražd Teherán obvinil izraelské agenty. Toto nařčení Izrael nikdy nepotvrdil a ani nevyvrátil. "Bylo to oko za oko, zub za zub," dodal zdroj listu.

Jeruzalém po atentátu prohlásil, že stopy vedou k Hizballáhu, který pracoval na zakázku Íránu.

„Rok vede Írán a Hizballáh, který je pod jeho ochranou, mezinárodní teroristickou kampaň,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu a označil Írán za hlavního vývozce terorismu a Hizballáh za jeho prodlouženou ruku.

Nejmenovaný vysoce postavený izraelský představitel ve čtvrtek připsal vinu Hizballáhu a elitním jednotkám Kuds, které jsou součástí íránských islámských revolučních gard: "Pracují společně, když je to nutné, i samostatně."

I podle tajných služeb USA útočník "jednal pod zřejmým vedením", aby zasáhl izraelské cíle.

Izraelští turisté, kteří přežili útok, hovoří o exploziVideo: Novinky/Reuters

Íránské útoky na Izrael 

Izraelský velvyslanec v Bulharsku Šaul Kamisa Raz varoval, že se židovský stát musí připravit na další útoky.

Letos Írán zaútočil na vůz ženy vojenského atašé v Dillí a pokusil se o útoky v Gruzii, Řecku, na Kypru, v Thajsku na naposled v Keni, kde byli zadrženi dvě íránští agenti s výbušninami.

Server Debkafiles upozorňuje, že Írán se nyní zaměřuje na menší útoky lokálního charakteru, protože velké akce, jako zničení izraelského dopravního letadla na Kypru nebo vražda izraelského velvyslance se jim nepovedly. Podle serveru útok v Bulharsku, přestože byl lokální a nezasáhl strategické cíle, označili íránští plánovači jako úspěšný.

Strach z Hizballáhu

Podle serveru Debkafiles nehodlá Izrael podniknout odvetnou akci, i když o ní hovořil po útoku izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle amerického ministra obrany Leona Panetty by útok na íránské cíle, anebo do srdce Hizballáhu mohlo vést k reakci, která by se vymkla kontrole.

Šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh po útoku v Bulharsku řekl: „Víme, jaký bude váš (izraelský) útok a slibujeme vám velké překvapení.“

V letní válce s Hizballáhem Izrael před šesti lety neuspěl, i když mnohem více padlých bylo na libanonské straně. Šíitské hnutí poraženo nebylo, neztratilo svou sílu, i když Izrael čelil krupobití střel vypálených Hizballáhem. Íránská raketa C-802 mimo jiné ochromila izraelskou raketovou fregatu a Izrael čelil íránským bezpilotním letounům z výzbroje Hizballáhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám