Hlavní obsah

Asad si z povstání moc nedělá a se ženou vesele nakupuje, odhalují e-maily

Novinky, rei

Britský deník Guardian ve čtvrtek zveřejnil dokumenty získané od syrské opozice. Ta tvrdí, že pronikla do e-mailů prezidenta Bašára Asada a jeho okruhu. Přes tři tisíce zpráv naznačuje, že Asad si z rok trvajícího povstání, které utápí v krvi, moc nedělá. Navzdory sankcím on i jeho manželka dál nakupují na Západě prostřednictvím internetu.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezidentský pár Bašár a Asma Asadovi

Článek

Z e-mailů zachycených mezi loňským červnem a letošním únorem mimo jiné vysvítá, že Asadovi má ve věci postupu proti povstalcům radit íránská vláda a její spojenci. Prezident je také v kontaktu s vlivným libanonským obchodníkem Husajnem Mortadou, který je ve spojení s Teheránem.

Mortada nabádal Asada, aby z dvojitého pumového útoku v Damašku z loňského prosince přestal obviňovat teroristickou síť Al-Káida. „Není v našem zájmu prohlašovat, že za operací stojí Al-Káida. Byl jsem v kontaktu s Íránem a (libanonským) Hizballáhem v roli koordinátora spousty íránsko-libanonských kanálů, a ty mě instruovaly. Je to očividná mediální chyba,“ psal obchodník.

V jiné zprávě Mortada uvedl, že bezpečnostní síly musí každý den ovládnout veřejná náměstí mezi 15. a 21. hodinou, aby se zde nemohla sdružovat opozice.

Stoly a lustry z Paříže, písničky z USA

Asad s manželkou Asmou nadále přes internet nakupují západní zboží. První dáma údajně utratila v přepočtu přes 300 000 korun za svícny, stoly a lustry z Paříže, prezident dokonce dál stahoval hudbu z iTunes. Restrikce údajně obešel jednoduše - používá účet zřízený v USA třetí stranou.

Guardian uvedl, že se usilovně pokoušel ověřit pravost e-mailů a mimo jiné kontaktoval deset osob, které v korespondenci figurují. „Prověrky naznačují, že zprávy jsou pravé, ale nebylo možné ověřit každou z nich,“ uvedl deník.

Ze zpráv mimo jiné vyplývá:
Asad si vytvořil úzký okruh spolupracovníků, kteří mu podávají zprávy na soukromý e-mailový účet. Prezident tak obešel mocné klany - včetně členů jeho rodiny - i bezpečnostní aparát. Asad byl také detailně srozuměn se situací v několik týdnů oblehlém Homsu včetně čtvrti Bábá Amr, kde minulý měsíc zemřeli dva západní novináři.
Reformy, které slíbil, nebere Asad moc vážně a z „nesmyslných zákonů o pluralitě stran, volbách a médiích“ si dělá legraci.
Hlavním obchodním zprostředkovatelem syrské vlády je dubajská společnost se zastoupením v Londýně Al-Šahbá.
Dcera katarského emíra Hámida bin Chalífy al-Sáního si celý loňský rok psala s Asmou Asadovou. Korespondence skončila po radě prezidentskému páru z 30. ledna, aby Sýrii opustil. Emírova dcera Asadovým nabízela exil v Dauhá. „Vážně si myslím, že toto je dobrá příležitost k odchodu,“ psala.

Aktivisté tvrdí, že měli k e-mailům přístup v reálném čase poté, co se jim podařilo získat přístupová hesla. E-maily ustaly 7. února, když se do systému nezávisle nabourala i skupina Anonymous a zveřejnila korespondenci mezi syrskou vyslankyní při OSN a Asadovou administrativou.

„E-maily nabízejí vzácný pohled do mysli izolovaného vůdce, která se zmítá mezi sebelítostí, vzdorem a lehkovážností,“ napsal Guardian. Jednomu svému poradci údajně poslal odkaz na video na stránkách YouTube, které prostřednictvím hraček a sušenek znázorňovalo obnovené obléhání města Homs.

Reklama

Související témata:

Související články

Syřané hromadně prchají za hranice

Kvůli přetrvávajícím armádním akcím v syrských městech uprchly v nedávné době ze země do sousedního Libanonu a Turecka tisíce lidí, oznámil úřad OSN pro...

Výběr článků

Načítám