Hlavní obsah

Americký ministr obrany podepsal rozkaz k navýšení počtu vojáků v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr obrany James Mattis oznámil, že podepsal příkaz ke zvýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu. Nespecifikoval ale, o kolik vojáků půjde. USA mají nyní v Afghánistánu asi 11 tisíc mužů a žen ve zbrani, před nedávnem americká média spekulovala, že Washington by mohl do této asijské země poslat až čtyři tisíce dalších vojáků.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Americký voják v Afghánistánu (archivní foto z roku 2011)

Článek

„Ano, podepsal jsem příkazy, ale zatím to není kompletní. Jinými slovy: podepsal jsem některé z příkazů pro jednotky, které tam půjdou, ale zatím ještě upřesňujeme, které to budou,” oznámil ve čtvrtek Mattis novinářům, aniž by uvedl konkrétní číselný údaj.

O posílení amerických vojenských jednotek v Afghánistánu hovořil už minulý týden v projevu americký prezident Donald Trump. Řekl mimo jiné, že zájmem Spojených států ve vztahu k Afghánistánu i k Pákistánu je především zajistit, aby se tyto země nestaly útočištěm pro teroristy ohrožující USA.

Americká média před Trumpovým projevem spekulovala, že by mohlo jít až o čtyři tisíce vojáků. V současnosti mají USA v Afghánistánu asi 11 tisíc mužů a žen ve zbrani, přičemž v době vrcholného nasazení v roce 2011 jich tam bylo na 100 tisíc.

Mise trvá už 16 let 

Vojenskou intervenci v Afghánistánu zahájil v říjnu 2001 prezident George Bush mladší v reakci na teroristické útoky na USA z 11. září 2001. Koalice vedená Spojenými státy svrhla vládu radikálního hnutí Tálibán, které poskytovalo útočiště teroristům ze sítě Al-Káida.

V současné době afghánské armádě v tažení proti islamistům z hnutí Tálibán pomáhá kromě vojáků USA dalších pět tisíc vojáků ze zemí NATO, včetně českých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám