Hlavní obsah

Americká a ruská letadla se nad Sýrií potkala ve stejném bojovém prostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V sobotu se nad Sýrií opět potkala americká a ruská letadla. Byla na dohled ve vzdálenosti několika kilometrů, uvedlo americké ministerstvo obrany. Kvůli hrozbě kolizí budou ve středu na videokonferenci opět jednat zástupci Spojených států a Ruska, uvedli AP a International Buseiness Times.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Ruské bitevníky Suchoj Su-25 startují.

Článek

Mluvčí Pentagonu Steve Warren řekl, že v sobotu dvě americká a dvě ruská letadla „vstoupila do stejné bojové oblasti“.

„Navázali vizuální kontakt,“ dodal s tím, že stroje od sebe byly 15 kilometrů. Zmínil, že všichni piloti jednali profesionálně. Přesto jsou podle něj podobná setkání nebezpečná, když pro ně nejsou stanovena přesná pravidla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské stíhačky bombardovaly syrský HalabVideo: Reuters

Upozornil, že ruská letadla opakovaně narušila americké vzdušné hlídky, když se přiblížila k americkým bezpilotním letadlům. Podle něj často ruské stroje opouštějí naplánované trasy a sledují americké drony.

Jsou konstruktivní, ocenil Rusy Carter

Americký ministr obrany Ashton Carter oznámil, že očekává brzkou dohodu o působení obou letectev nad Sýrií. Rusko podle něj nabídlo nové podmínky.

„Naše jednání jsou vysoce profesionální, oni jsou velmi konstruktivní a já očekávám, že dosáhneme rychle dohody,“ řekl Carter před středeční konferencí.

Opět zopakoval, že ruské aktivity v Sýrii jdou špatným směrem a jsou strategicky krátkozraké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám