Hlavní obsah

Američané obnovují výcvik syrských bojovníků. Ten loňský skončil fiaskem

Damašek

Americká armáda v pátek oznámila, že znovu zahájila výcvik desítek bojovníků syrské umírněné opozice, kteří v zemi bojují proti ozbrojencům z Islámského státu. Američané program přepracovali, aby se vyhnuli chybám, ke kterým došlo při loňském výcviku, poznamenala agentura Reuters.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Spojené státy minulý rok na program vyčlenily půl miliardy dolarů (12 miliard Kč), avšak několik desítek lidí, kteří jím prošli, nebylo schopno účinně se zapojit do bojů v Sýrii.

První skupina opozičních bojovníků se v rámci výcviku nově například učí, jak identifikovat cíle pro spojenecké nálety. Letounům USA tak poté mohou pomoci vylepšit bombardování islamistů ze vzduchu.

Ještě nikdo program nedokončil

Podle mluvčího amerických sil působících v Iráku Steva Warrena zatím žádný ze Syřanů program nedokončil. Pentagon odmítl potvrdit, kde se nový výcvik koná. Podle nejmenovaných amerických představitelů je to v Turecku.

Původní americký program byl selháním již od svého počátku. USA zahájily první výcvik loni v květnu. Počítaly s tím, že jím ročně projde 5400 pečlivě vybraných lidí, kteří pak budou využitelní pro pozemní boj v Sýrii.

Mnozí uchazeči ale byli odmítnuti jako nevhodní. Pro výcvik údajně nebylo dost adeptů, navíc mnozí odmítali podmínku, že budou bojovat výhradně proti radikálům a nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Bratři z an-Nusry

V první vycvičené skupině bylo údajně okolo 60 příslušníků umírněné opozice. Některé z nich přitom během loňského léta unesla radikální fronta An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě: postupně jich část propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali.

Divize 30, jak si Syřané vycvičení Američany říkají, následně k nelibosti USA příslušníky An-Nusry označila za bratry.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám